Alba Iulia: Ina Todoran păstrează viu cântecul popular ardelenesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Ina Todoran păstrează viu cântecul popular ardelenesc
Alba Iulia: Ina Todoran păstrează viu cântecul popular ardelenesc

Ina Todoran spune că şi-a descoperit talentul la biserică. Bunica din partea mamei o ducea de mică la slujbele duminicale.  Pe scenă a cântat pentru prima dată când avea opt ani. De atunci s-a făcut remarcată şi a câştigat mai multe concursuri de muzică populară.

Ina Todoran este o tânără cum mult mai matură decât vârsta pe care o are, 16 ani. După părerea sa rugăciune şi cântecul popular autentic sunt foarte apropiate. „Am învăţat de copilă  ce însemnătate are rugăciunea. Bunica m-a învăţat credinţa şi, mai apoi, a însămânţat în mine cântecul popular, plăcerea de a cânta folclorul românesc”, a spus tânăra solistă

Cântecul şi rugăciunea

Pentru Ina Todoran cântecul şi rugăciunea au mers şi merg mână în mână. Părinţii şi bunicii i-au clădit această credinţă. „De mică am fost dusă la biserică. Am învăţat ce înseamnă rugăciunea şi, mai apoi, cântecul, de care am prins mare drag. Am cântat de la vârsta de 8 ani, pe diferite scene, la diferite festivaluri organizate în comunele învecinate. Prima dată am cântat pe o scenă la Valea Lungă. Talentul vocal, şi nu numai, cred că l-am moştenit de la bunicul din partea tatălui, din Biia, comuna Şona, de la bunicul Ionel Todoran, care era rapsod popular, cânta la vioară”, ne destăinuieşte tânăra solistă. Au urmat concursuri. În anul 2005 a debutat la o primă întrecere de gen, la Festivalul „Felician Fărcaşiu” din Hunedoara.

A primit premiul special al juriului, prezidat de cunoscuta folcloristă Marioara Murărescu. Mai apoi a obţinut distincţii la „Comoara satelor” Blaj unde a luat premiul al dilea. Acolo a fost remarcată de apreciata solistă vocală Leontina Fărcaş, care a luat-o ulterior sub bagheta ei protectoare, la şcoala de canto unde este profesoară.

„Venind la Alba Iulia, mi s-au deschis numeroase porţi, mulţumită doamnelor Leontina Fărcaş şi Daniela Floroian. Vreau să spun că festivalul care mi-a marcat cariera a fost Mugur de Tezaur din anul 2006 difuzat în cadrul emisiunii televizate Tezaur folcloric”, a afirmat Ina Todoran

„Io mi-s mândră-n sat”

Din  anul 2006 Ina Todorans-a făcut tot mai mult remarcată. Printre reuşite sunt de amintit Premiul Tinereţii la ediţia din 2007 a concursului de folclor „Strugurele de Aur”. La concurs a cântat,  după cum spune solista, „sub bagheta magică a dirijorului sibian Stelian Stoica”, şi, mai recent, trofeul Festivalului „Io mi-s mândră-n sat”, festival prezentat în direct la un post de televiziune cunoscut.

„Când am primit acest trofeu, am simţit că a venit un semn de la Dumnezeu de a continua ! Dumnezeu mi-a dat această putere, pentru că e foarte greu să răzbeşti în ziua de azi, acum când există foarte mulţi tineri talentaţi”, s-a destăinuit Ina.

Ina Todoran e un „mugur” din tezaurul profesoarei Leontina Fărcaş, solistă de muzică populară sub îndrumarea căreia valorile prind substanţă. „Muguri de Tezaur” e o echipă de tinere talente „stropite” de Leontina Fărcaş cu apa magică a cântecului drag de folclor şi a performanţei.

Eşti cea mai mândră-n sat. Ce ai simţit când ai primit acest premiu?
I.T.: „Am fost foarte fericită. Mi l-a oferit Florentina Satmari, preşedinta juriului, care mi-a spus: Felicitări. Am avut încredere în talentul, tinereţea, prospeţimea şi puterea ta de a merge mai departe!. Nu puteam obţine această distincţie fără profesoara Leontina Fărcaş, care a fost mereu alături de mine. Îmi este ca o mamă şi-i mulţumesc pentru tot ce a făcut şi face pentru mine”.

Ce soliste de muzică populară îţi sunt model?
I.T.: „Modelul meu este şi va rămâne Leontina Fărcaş. Alături de ea, o îndrăgesc şi pe solista Veta Biriş, mai ales că e de pe Valea Târnavelor, acolo unde m-am născut şi eu. De asemenea îmi place foarte mult Mariana Anghel, din judeţul Hunedoara”.

Ce-i place:
„Îmi place matematica, chimia şi, bineînţeles, muzica. La cei din jur apreciez sinceritatea şi omenia, calităţi esenţiale pentru cei care vor să-mi fie amici. Nu suport minciuna şi oamenii care una zic, alta fac. Eu cred în lucrurile şi oamenii frumoşi, cred în puritatea adevărului”.

Ce nu-i place:
„Elevă fiind, vă destăinuiesc că nu prea îmi place sportul, orele de educaţie fizică. La cei din jur nu-mi place duplicitatea, ipocrizia, omul fals, minciuna, după cum v-am mai spus. Nu-mi plac persoanele care n-au nimic de zis, dar vorbesc doar să se afle în treabă”.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite