Alba Iulia: Tinerii nu au ce alege de pe piaţa muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Tinerii nu au ce alege de pe piaţa muncii
Alba Iulia: Tinerii nu au ce alege de pe piaţa muncii

Absolvenţii de studii medii şi universitare au încheiat de câteva săptămâni anul şcolar dar ofertele de muncă pentru ei nu au început să apară. La Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba au fost înregistrate doar două convenţi de angajare a tinerilor studenţi sau elevi pe perioada vacanţei de vară.

Angajatorii care încadrează în muncă tineri elevi sau studenţi pe perioada vacanţei beneficiază conform legii de un stimulant de 50% din valoarea indicelui social de referinţă, care la acest moment este stabilit la 500 de lei, pentru plata salariului fiecărui student sau elev angajat, în condiţii legale.

“Acest stimulant este acordat prin Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba doar la solicitarea angajatorului. Până la acest moment, însă, am semnat o singură convenţie de acest tip, cu un angajator care a încheiat contracte de muncă  pe perioada vacanţei pentru doi elevi”, a explicat directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba, Corneliu Engi.

Tinerii de 16 ani pot fi angajaţi cu acordul părinţilor


Numărul convenţiilor pentru angajarea tinerilor, încheiate în acest an este cu atât mai mic cu cât în aceaşi perioadă a anului trecut au fost angajaţi în aceleaşi condiţii legale peste 80 de tineri, cu vârste de peste 16 ani.

Conform legii pot fi angajaţi pe perioada vacanţei tinerii elevi sau studenţi. Cea mai mică vârstă de angajare este  peste 16 ani, cu acordul părinţilor. Elevii sau studenţii care decid să lucreze în vacanţă pot opta pentru un contract cu normă întreagă sau un contract cu jumătate de normă. Norma întreagă este considerată de 30 de ore pe săptămână, şase ore lucrătoare pe zi.

“Important este ca angajatorul să se încadreze în perioada vacanţei. Astfel dacă vacanţa a început în 15 iunie, contractul de muncă nu poate începe cu data de 13 iunie, pentru că în acest caz angajatorul nu va beneficia de convenţie”, a mai spus Corneliu Engi.

Doar 100 de locuri de muncă

Cu toate că sunt mai multe măsuri prin care se stimulează angajarea tinerilor pe piaţa muncii din judeţul Alba ofertele sunt la acest moment foarte puţine, atât pentru muncitorii necalificaţi cât şi pentru cei calificaţi.
Din acestă cauză nu a fost la acest moment stabilită nici o eventual Bursă a locurilor de muncă pentru absolvenţi.

“La începutul acestei săptămâni angajatorii din judeţul Alba ofereau doar 100 de locuri de muncă. O bursă a locurilor de muncă pentru absolvenţi va fi programată doar la cererea pieţei, care la acest moment este destul de săracă”, a mai adăugat directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite