Tiberiu Toma lucrează în administraţie de la înfiinţarea judeţului Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Băiatul judeţului“, după cum îl numea prim secretarul judeţului Alba George Homoştean, are 67 ani şi de 40 ani lucrează în Consiliul Judeţean Alba. Tiberiu Toma şi-a dedicat viaţa administraţiei judeţene şi trecut prin 8 conduceri ale instituţiei.

Data naştere: 14 februarie 1943, Aiud
Studii: Bacalaureatul şi 2 ani de şcoală tehnică la Cluj la fosta interprindere cinematografică
Stare civilă: Căsătorit, 2 copii


Pe 22 februarie 1968, Tiberiu Toma era preluat de conducerea Consiliului judeţean Alba de la Sfatul Raional Aiud. „În urma reorganizării teritoriale a României am fost preluat alături de alţi 29 de colegi de Consiliul judeţean Alba“, a povestit nea Tibi, cum este cunoscut în instituţie. Acesta îşi aminteşte că aşa au început lungile drumuri de navetă Aiud-Alba până când în 1978 a luat decizia de a se stabili în Alba Iulia alături de soţie şi cei doi copii.

A muncit din greu la înfiinţarea judeţului

În timpul reorganizării Consiliului judeţean Alba, Tiberiu Toma îşi aminteşte că a muncit din greu. „Am reconstituit, de la fostele regiuni, şi preluat, toate documentaţiile privind şcolile, materialele, mobilierul, care ulterior au intrat în instituţia nou înfiinţată. Schimbarea de la Raion la nivel de judeţ a fost grea. Lucram cu mai multe direcţii şi unităţi în subordine. Ne-am străduit foarte mult să punem la punct detalii privitoare la instituţie“, a precizat funcţionarul. Acesta îşi aminteşte că a pornit la drum alături de alţi 29 de colegi aiudeni şi cu 7 direcţii nou înfiinţate pentru ca în cele din urmă mulţi dintre aceştia să plece.

„Mulţi dintre colegii mei renunţaseră la slujba din cadrul consiliului din cauza nevetei şi s-au întors la Aiud unde şi-au găsit un loc de muncă“, a spus Tiberiu. Funcţionarul era la acea vreme şef de birou administrativ şi răspundea şi de activitatea de protecţie civilă. Astăzi este referent în cadrul Direcţiei Relaţii Publice şi Informatică, din CJ Alba. „Nu era uşor să conduci un compartiment. Nu aveam suficiente mijloace să ne deplasăm la instituţiile subordonate. Era greu să ne deplasăm şi în alte judeţe. Trebuia să găsim alte mijloace“, a povestit Tiberiu Toma.

S-a integrat în orice colectiv

Cu toate că a traversat perioada comunistă în funcţia de şef de compartiment, funcţionarul susţine că nu a întâmpinat niciun fel de dificultate. „Eram în relaţii foarte bune cu şeful Comitetului judeţean de partid care era concomitent şi preşedintele CJ Alba“, a precizat nea Tibi.

Cel mai vechi angajat la Consiliului judeţean Alba a muncit conştiincios pentru a-şi duce la îndeplinire sarcinile şi proiectele. S-a ocupat şi de import. „Asiguram acidul citric pe care îl folosea fabrica de conserve şi fructe de la Aiud, şi iarbă de mare pentru fabricile de mobilă de la Sebeş, Aiud şi Câmpeni“, şi-a amintit Tiberiu Toma.

De-a lungul a 40 de ani de activitate, cel mai vechi funcţionar al Consiliului judeţean s-a integrat în numeroase colectivităţi, iar astăzi concluzia este una simplă. „Oamenii din vremea aceea erau mai uniţi se ajutau unul pe celălat. Astăzi nu sunt ataşabili unul de celălalt. Sunt mai individualişti“, a mai spus Tiberiu Toma.

Exceptând prezentul, care a fost cea mai bună perioadă pentru Consiliul judeţean Alba?

T.T.: „Perioada prim-vicepreşedintelui Muntean Şofron. Era un foarte bun organizator. Ne sprijinea în orice situaţie indiferent care era aceasta. Plus că mai demult oamenii ţineau mult unul la celalăt. Salariile erau mai bune şi îţi permiteai să mergi în concediu cu familia. La reuniunea de 40 de ani, de acum 2 ani, domnul Homoştean m-a numit copilul judeţului, pentru că sunt cel mai vechi angajat care a rezistat în administraţie“.

Ce-i place: „Îmi place să ajut oamenii, să mă distrez pentru că am sufletul tânăr. Îmi plac călătoriile şi îmi place natura. Îmi place să mă joc cu nepoţii şi să mă distrez cu copiii“.

Ce nu-i place: „Nu-mi place minciuna, nu-mi place să fiu dus de nas sau sabotat. Nu-mi place ca în momentul în care am o înţelegere cu cineva, acea persoana să nu se ţină de cuvânt“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite