Alba Iulia: Portret. Teodora Mălin este o profesoară care mai crede în tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret. Teodora Mălin este o profesoară care mai crede în tineri
Alba Iulia: Portret. Teodora Mălin este o profesoară care mai crede în tineri

Teatru este în aceste zile în atenţia albaiulienilor datorită Festivalului Internaţional de Teatru. Teodora Mălin este, însă, apropiată de arta teatrală încă din 1983, când a preluat cercul de artă teatrală de la Palatul Pionierilor, care astăzi este Palatul Copiilor.

De-a lungul anilor pe la cursul de teatru al Teodorei Mălin au trecut mai mulţi tineri talentaţi dar şi copii care au obţinut premii pentru că au fost perseverenţi şi au muncit mult. „Eu le spun părinţilor şi copiilor că nu toţi vor ajunge mari actori dar vor fi oameni cărora le va plăcea să meargă la teatru şi care vor socializa şi se vor exprima mai uşor“, a explicat profesoara. Teodora Mălin spune că sunt tineri care o caută şi după mai mulţi ani şi îi spun că au învăţat câte ceva de la cursul ei. „Una dintre fostele mele eleve îmi spune că la cercul de teatru a învăţat cum să meargă pe stradă, cum să se adreseze oamenilor. A înţeles că este important să priveşti în ochi omul pe care îl ai în faţă“, a mai spus profesoara din Alba Iulia. Teodora Mălin este de părere că aceste lucruri pot fi învăţate de copii chiar de la o vârstă fragedă. „Am elevi de generală, o trupă foarte tare de copii din clasele V-VIII şi o grupă închegată de adolescenţi din clasele IX-XII pe lângă grupele de începători. Cel mai mic cursant din acest an este o fetiţă de trei ani şi jumătate“, a mai spus Teodora Mălin.

Festivaluri de teatru pentru tineri

Teodora Mălin a fost timp de 12 ani şi directorul Palatului Copiilor din Alba Iulia şi a participat la organizarea mai multor festivaluri de teatru pentru elevi. Cel mai tânăr dintre acestea este Festivalul de teatru pentru copii „Lucian Blaga“ care a ajuns în acest an la cea de-a doua ediţie. „Sper  să putem face acest festival şi în viitor şi poate vom reuşi să îl organizăm o dată cu festivalul mare Zilele Lucian Blaga“, a spus profesoara. Un alt proiect de mare amploare este „Ambasadorii Unirii“, un festival care a trecut de cea de-a XV-a ediţie şi care doreşte să reunească în ziua de 1 Decembrie, la Alba Iulia elevi din toată tara care să poarte mesajul lor legat de Marea Unire. „La fel ca şi alte evenimente organizate de Palatul Copiilor, Ambasadorii Unirii este un eveniment care s-a născut în urma unui proiect care a implicat multe zile şi nopţi de muncă“, a spus Teodora Mălin. Profesoara de la Palatul Copiilor din Alba Iulia nu este doar organizator. Alături de elevii săi a participat şi la alte evenimente de acelaşi fel din ţară. „Anul acesta în iulie am fost la gala micului actor de la Botoşani unde am urcat de trei ori pe podium“, a spus albaiulianca.


Ce fel de texte abordaţi cu tinerii?
T.M :
„Cei mai mari îşi aleg singuri textele. Am observat că au o aplecare deosebită spre textele lui Caragiale. Tinerii sunt foarte sensibili la umor. Cu cei mici pun în scenă de obicei basme. Mai întâi le citim şi apoi alegem povestea care ne-a plăcut cel mai mult. Soţul meu, care tocmai a lansat un nou volum de poezie ne ajută şi ne dramatizează textul“.

Sunt diferenţe între generaţiile de tineri care au trecut pe la cercul de teatru?
T.M.:
„Tinerii sunt grozavi. Cei mai mulţi dintre ei gustă adevărata artă. Ei simt şi ştiu să facă diferenţa între kitsch şi operele valoroase“.

Ce-i place:
„Îmi place să lucrez cu tinerii şi bine înţeles îmi place teatrul şi literatura.La fel de mult îmi place muzica. Ascult muzică populară şi muzica uşoară. Trebuie să fie însă muzică bună, de calitate“.

Ce nu-i place: „Mă deranjază faptul că majoritatea televiziunilor au fost invadate de manele. Sunt manelişti care au şi emisiuni. Cred că este o libertate prost înţeleasă. Vulgaritatea ar trebui amendată dacă nu la modul propriu măcar de cei care ştiu ceea ce înseamnă artă şi cultură. Nu suntem toţi o ţară de manelişti“.

Profil:
Născută la: 6 martie 1952 în Baia de Arieş
Studii: Facultatea de Filologie de la Oradea
Familie: Căsătorită

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite