Alba Iulia: Taxele şi impozitele locale, majorate cu 20 la sută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Taxele şi impozitele locale, majorate cu 20 la sută
Alba Iulia: Taxele şi impozitele locale, majorate cu 20 la sută

De anul viitor, atât persoanele fizice cât şi cele juridice din Alba Iulia, vor scoate mai mulţi bani din portmoneu pentru plata impozitelor pe locuinţe, pe terenuri şi pe clădiri.

Consiliul local Alba Iulia a aprobat, ieri, majorarea cu 20 la sută a taxelor şi a impozitelor locale. Noile majorări vor întra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2010. Măsura a creat mari nemulţumiri în rândul albaiulienilor. 

„Iau pielea de pe noi“

 „Să dea Dumnezeu să fie doar această majorare. Cred că nu vor creşte doar impozitele, vor fi şi alte taxe. Programul guvernamental nu este încă definit, aşa că ar trebui să ne asteptăm şi la alte majorări“, a spus Ana Maria Goia, în vârstă de 42 de ani.
Albaiulianca Cornelia Haiduc este de părere că oamenii nu vor mai avea din ce să trăiască. „E o măsură foarte aspră. Iau pielea de pe noi. Ar trebui să se gândească şi la alte modalităţi de a strânge banii, nu doar de la oamenii amărâţi. După ce plăteşti factura la gaz, curent, întreţinere, mâncare, nu-ţi mai rămâne nimic din salariu“, a spus albaiulianca. Femeia a plătit în acest an un impozit în valoare de 270 de lei. „Oricum e o sumă foarte mare, iar dacă îl majorează, e prea mult. Dacă mai ai şi o rată, nu-ţi mai permiţi să plăteşti. Impozitele acestea sunt biruri pe oameni“, a spus mai Cornelia Haiduc, în vârstă de 52 de ani.

Unii cetăţeni se aşteptau la diminuarea impozitelor. „Ar fi fost bine să le micşoreze cu 20 la sută, nu să le majoreze. Salariile sunt aşa cum sunt. Nu îţi permiţi foarte multe“, a spus, la rândul său, Augustin Nicolae, în vârstă de 34 de ani, muncitor.
Şi Constantin Morar este de aceeaşi părere. „Cum e criză acum, ar trebui măcar să rămână aşa cum sunt, sau chiar să le diminueze“, a spus bărbatul în vârstă de 42 de ani.

Scădere pentru persoanele juridice

Reprezentanţii Primăriei au motivat creşterea valorii taxelor şi impozitelor prin obligativitatea impusă de o recentă ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern. Dacă anul acesta s-a perceput o taxă de 5.401 lei pentru un hectar de teren intravilan situat în zona centrală a oraşului, de la anul, suma va fi de 6.508 lei.
Pentru autoturisme, majorările nu sunt substanţiale, taxa percepută crescând cu valori cuprinse între 3 lei şi 25 de lei.

În ceea ce priveşte clădirile, taxele cresc cu câteva zeci de lei. „Pentru persoanele juridice am stabilit diminuarea cotei pentru care se plăteşte impozit, de la 1,5 la sută, la 1 la sută. Multe societăţi au solicitat diminuarea acesteia din cauza crizei economice“, a spus Anuţa Şinar, directorul executiv al Direcţiei de Impozite şi Taxe.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite