Taxe şi impozite mai mari pentru locuitorii din Sebeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia consilierilor locali va afecta, în special persoanele fizice care vor fin nevoite să plătească mai mult pentru terenurile şi construcţiile pe care le au în proprietate. Atât reprezentanţii Primăriei Sebeş, cât şi consilierii locali au precizat că majorarea tarifelor se datorează legislaţiei adoptate de Guvern.

De menţionat că, instituţia similară din Alba Iulia a decis majorarea impozitelor locale cu un procent de doar 10 la sută. „Această creştere cu 20 la sută se aplică numai pentru impozitul pe clădiri şi impozitul pe teren“, a spus Ioan Boca, directorul Serviciului de Taxe şi Impozite Locale din cadrul Primăriei Sebeş. Consilierii locali au votat proiectul în unanimitate, fără a ridica probleme cu privire la oportunitatea acestui demers. Gheorghe Feneşer a precizat că respectiva majorare a impozitelor şi taxelor locale era necesară. „Conform calculelor, această majorare va aduce un plus de 7,5, maxim 8 la sută la bugetul local“, a spus Feneşer.

Acesta a completat că majorarea votată se pliază pe legislaţia actuală. „Majorarea s-a făcut în baza unei hotărâri a Guvernului care trebuie pusă în aplicare de către toate consiliile locale din ţară. În consecinţă noi ne-am supus acestei decizii. În mod normal consiliul local putea să majoreze procentul impus de stat, dar acest lucru este exclus la Sebeş“, a precizat Gheorghe Feneşer. La rândul său, consilierul Adrian Dăncilă a precizat că decizia reprezintă doar indexare a sumelor ce vor fi încasate la bugetul local. „Nu este o majorare spectaculoasă a taxelor, ci este o indexare care se realizează o dată la trei ani şi este prevăzută în Codul Fiscal. În Sebeş nu s-a făcut nici o creştere a impozitelor în ultimii trei ani de zile“, a precizat Dăncilă.   

Localnicii, direct afectaţi


Cum majorările vor fi aplicate doar persoanelor fizice, înseamnă că cei direct afectaţi vor fi sebeşenii de rând. „Şi aşa ne descurcăm greu cu bani, e rău că pretind de la noi, oamenii necăjiţi. Ar trebui să mărească taxele la firme, care scot mulţi bani, nu de la noi, care abia ne descurcăm din salariu“, a spus Mărioara Munteanu, în vârstă de 51 de ani. „Am un teren pe care nu îl folosesc. Am încercat să-l vând, dar acum nimeni nu e interesat să investească, cum e criză în toată ţară. Aşa că sunt nevoit să scot bani din bunzunar pentru a plăti impozitul terenului deşi nu am nici un cîştig după el. Dacă de la anul mai creşte cu încă 20 la sută, nu voi mai reuşii să plătesc taxele la timp“, a spus Gheorghe Popescu, de 55 de ani, muncitor.



Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite