ALBA „Tantana“ din gruparea „Lenis“ condamnat la 57 de ani de închisoare pentru 30 de infracţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marin Nicolae Cosmin este singurul membru al grupării în arest preventiv. Foto Facebook
Marin Nicolae Cosmin este singurul membru al grupării în arest preventiv. Foto Facebook

Dosarul în care unul dintre membrii grupării „Lenis“ din Sibiu este judecat pentru infracţiuni din domeniul crimei organizate a intrat în faza de recurs la Curtea de Apel Alba Iulia. Marin Nicolae Cosmin, zis „Tantana”, a fost condamnat de Tribunalul Alba la 57 de ani de închisoare, din care va executa 8 ani.

Bărbatul a fost trimis în judecată alături de alţi 29 de inculpaţi în 2010, dar dosarul său a fost disjuns după ce a recunoscut săvârşirea faptelor. Tantana este judecat pentru aderare şi constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, lovire şi alte violenţe, violare de domiciliu, distrugere. Instanţa de la Tribunalul Alba l-a condamnat în luna iunie la un total de 57 de ani de închisoare pentru cele 30 de infracţiuni.

Cea mai mare pedeapsă (5 ani şi 6 luni) a fost aplicată pentru aderare şi constituire a unui grup infracţional organizat. Judecătorul a decis să o majoreze cu 2 ani şi 6 luni, astfel încât, în final, Tantana va executa 8 ani de detenţie. Bărbatul a revenit în arest preventiv în 7 martie 2012, fiind prins în Spania după ce a plecat ilegal din ţară. A mai stat după gratii în perioada iunie 2009 – octombrie 2010, când a fost eliberat alături de ceilalţi inculpaţi. Marţi, 31 iulie 2012, Curtea de Apel Alba Iulia a prelungit mandatul de arest preventiv al inculpatului.

Membrii foarte agresivi

Gruparea a acţionat în perioada 2007 – 2009 şi era formată din mai mulţi tineri provenind din cartierele Ştrand şi Turnişor, din municipiul Sibiu, folosiţi în calitate de bodyguard în zona barului „Lenis”, societate administrată de liderii grupării, Opriş Liviu şi Urdea Cosmin. „Această grupare s-a impus conform scopului stabilit, foarte repede, devenind cunoscută în municipiul Sibiu şi localităţile învecinate (Cisnădie, Avrig, Agnita, Sălişte), datorită faptului că membrii ei erau foarte agresivi, aşa cum o demonstrează şi multitudinea faptelor care sunt de o violenţă extremă şi sunt săvârşite prin folosirea de arme albe şi de foc, ca: săbii, bâte, bastoane telescopice, boxuri, pistoale cu aer comprimat şi cu gaz, spray-uri paralizante, cagule“, se afirmă în motivarea sentinţei în cazul inculpatului Tantana. Dosarul privind infracţiunile celorlalţi 29 de inculpaţi este judecat în continuare la Tribunalul Alba.

Ceilalţi membrii ai grupării sunt: Raica Onoriu Mircea, Urdea Mircea Cosmin zis "Coco", Opriş Liviu zis "Liviuţ", Berciu Ionuţ Ovidiu, Toma Lucian Cornel, Cozma Marius, Neag Traian Lucian, Gîndilă Dumitru Marius zis "Poliţaiu", Ghizăşan Ioan Marian zis "Creţu", Anghel Tiberiu Ioan, Giurgiu Florin Răzvan zis "Calu", Gligor Dragoş Constantin, Dancu Cosmin Ionel, Barbu Mihai Constantin, Hoch Răzvan Ionuţ, Solomon Ionuţ, Todea Constantin, Vlad Sorin Teodor, Sandu Sebastian Nicolae, Iancu Constantin Adrian, Nuţă Marius, Diaconu Gheorghe Cosmin, Căldărar Traian, Bancu Simion şi Grancea Zoltan.

Infracţiunile şi pedepsele aplicate lui Tantana:

5 ani şi 6 luni închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor  pentru săvârşirea infracţiunii de aderare şi constituire a unui grup infracţional organizat

4 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la înşelăciune

1 an şi 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj în dauna părţii vătămate O.I. (data faptei:12.11.2008)

1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj în dauna persoanei vătămate S.I.;

 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj în dauna persoanei vătămate C.I.;

1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj în dauna persoanei vătămate S.Ş. I.;

1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj în dauna persoanei vătămate M.R.;

1 an şi 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj în dauna persoanei vătămate D.V.;

1 an şi 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj în dauna persoanei vătămate D.C.;

1 an şi 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj în dauna persoanei vătămate G.D.;

1 an şi 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj în dauna persoanei vătămate D.G..

1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la şantaj în dauna părţii vătămate O.I.;(data faptei:06.03.2009).

1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la şantaj în dauna părţii vătămate S.I.S.;

3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la violare de domiciliu în dauna părţii vătămate O.I.;

3 ani şi 2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de violare de domiciliu în dauna persoanei vătămate G.D.;

3 ani şi 2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de violare de domiciliu în dauna persoanei vătămate D.G.;

8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ameninţare în dauna persoanei vătămate I.I.;

1 lună închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de lovire şi alte violenţe în dauna părţii vătămate O.I. (data faptei: 07.04.2009)

1 lună închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de lovire şi alte violenţe în dauna părţii vătămate G.D.D. (data faptei: 07.04.2009)

1 lună închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de lovire şi alte violenţe în dauna părţii vătămate S.I.S. (data faptei: 07.04.2009)

1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de lovire şi alte violenţe în dauna părţii vătămate O.I. (data faptei: 12.11.2008)

1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de lovire şi alte violenţe în dauna părţii vătămate O.I. (data faptei: 02.05.2009)

1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de lovire şi alte violenţe în dauna părţii vătămate S.I.S. (data faptei: 02.05.2009)

3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de vătămarea corporală gravă în dauna părţii vătămate I.N.;

4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la lipsire de libertate în dauna persoanei vătămate S.Ş. Iulian;

1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere în dauna părţii vătămate S.I.S.;

1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere în dauna părţii vătămate O.I.;

1 an şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de port fără drept a unor obiecte confecţionate pentru lovire

3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri

2 ani şi 2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea şi deţinerea fără drept de arme de foc şi a muniţiei aferente

În baza art.33 lit.a, art. 34 lit. b şi art. 35 C.penal contopeşte pedepsele principale de mai sus în pedeapsa cea mai grea de 5 ani şi 6 luni închisoare, pe care o sporeşte cu 2 ani şi 6 luni, urmând ca în final condamnatul să execute pedeapsa de 8 ani  închisoare.

Descrierea faptelor pentru care a fost condamnat

P.P., G.F. zis C., O.L., U.C., T.L., M.N.zis T.  au încheiat contractul de cesiune nr. 675/09.04.2009, cu numitul B.D.V., prin care, acesta din urmă, în calitate de asociat şi administrator la SC A.D.C. SRL Sibiu, a cesionat societatea, cu activ şi pasiv numitului P.P., persoană interpusă folosită de către inculpaţi, iar pe societate se afla,  luat în leasing, autoturismul marca V.T. cu nr. (…). Ulterior cesiunii, sumele de bani datorate părţii vătămate SC M.A. SRL, în calitate de proprietar al autovehiculului nu au mai fost achitate de inculpaţi, iar maşina a fost vândută imediat, în Germania, prin intermediul numitului M.C.R.zis „I.”.

 Inculpatul M.N.C., în data de 12.11.2008 l-a ameninţat cu bătaia pe partea vătămată O.I., în parcarea staţiei de carburanţi “L” din loc. Şelimbăr, pentru a nu mai intervenii în cadrul unui conflict din loc. Avrig, fiind suspectat că a intervenit pentru a lua apărarea numiţilor G.D. şi D.G., într-un incident ce a avut loc între membrii grupării şi ai unei comunităţi de romi din Avrig.

În zilele de 06.01.2009 şi 30/31.01.2009, precum şi cu alte ocazii ulterioare, parte din gruparea unită împreună cu inculpatul M.N.C.,  l-au ameninţat cu bătaia şi agresat fizic pe numitul S.I. şi agenţii de pază ai firmei acestuia – C.C. şi D.C.. Este de precizat că numitul S.I. este administrator şi asociat la barul „B. M.” din Sibiu şi sala de jocuri de noroc situată pe strada (…), aparţinând SC B.B.G. SRL, iar membrii grupării procedau în acest mod pentru a determina patronii unor astfel de societăţi, să-i angajeze pe ei ca agenţi de pază (taxă de protecţie mascată). În acest sens gruparea provoca scandaluri în incinta cluburilor, barurilor şi sălilor de jocuri, pentru a alunga clienţii, distrugeau bunuri în cadrul acestora, făceau consumaţie pe care nu o plăteau şi agresau agenţii de pază şi patronii societăţilor. Acest mod de a proceda, este unul cunoscut, aplicat de persoane constituite în astfel de grupuri infracţionale, aşa cum au procedat şi persoanele din gruparea Sibişenii, din mun. Alba Iulia, cu care o parte din inculpaţi au avut legături.

Partea vătămată C.I., administratorul barului „P. R.” aparţinând SC N. SRL, a reclamat că în mod repetat, în cursul anului 2008 şi în noaptea de 25/26.12.2008, parte dintre membrii grupării printre care şi inculpatul M.N.C. au bătut clienţi ai barului şi oamenii de pază, au provocat scandaluri şi au distrus mai multe bunuri, cauzând prejudicii de aproximativ 3.000 lei. Aceste acţiuni se înscriu în modul general de a acţiona al membrilor grupării, care urmăreau, aşa cum am arătat deja, obţinerea controlului asupra barului şi impunerea propriilor oameni de ordine (taxă de protecţie mascată).

Asupra părţii vătămate S.Ş. membrii ai grupării printre care şi inculpatul au exercitat violenţe şi ameninţări în perioada ianuarie – aprilie 2009, în mod repetat, pentru a obţine de la acesta diferite sume de bani pe care M.N.C. susţinea că S.Ş. i le datorează, ca urmare a unor împrumuturi acordate cu dobândă (camătă). În acest sens, în 18.04.2009, inculpatul M.N.C. zis T.  însoţit de alte persoane rămase membrii ai grupării, l-au agresat pe numitul S.Ş. în faţa casei sale, unde M.N.l-a lovit de mai multe ori.

În aprilie 2009, inculpaţii R.O. şi M.N., la solicitarea numitului I.A., s-au deplasat şi l-au ameninţat în mod repetat cu bătaia, pe partea vătămată, pentru ca acesta să plătească numitului I.A., suma de 2000 EUR, pe care  i-o datora ca urmare prestării unui serviciu în anul 2007. Partea vătămată M.R. nu a fost agresată fizic, datorită faptului că îl cunoştea pe inculpatul M.N., dar  acestuia i-a fost cerută totuşi suma de 1.000 euro pentru a fi lăsat în pace, pentru că în caz contrar, inculpatul M.N.,  „va întoarce foaia”, în sensul că,  nu se va mai purta frumos.

În noaptea de 14.03.2009, în jurul orei 22,30 membrii ai grupării unite printre care şi inculpatul M.N.C. i-au agresat fizic pe părţile vătămate D.V. şi D.C. cauzându-le leziuni corporale pentru care nu deţin certificate medico legale. De asemenea, au fost ameninţaţi cu moartea şi bătaia pentru că erau bănuiţi de autorii infracţiunilor că nu mai sprijină gruparea, D.V. a încercat să-i relateze numitului F.R. aspecte cu privire la persoana numitului B.S. şi comportamentul acestuia, că erau bănuiţi că au trecut de partea lui O.I. zis N., precum şi faptul că aceştia au fost dezbrăcaţi în pielea goală şi filmaţi în timpul bătăii şi ameninţaţi ulterior că în cazul în care vor face plângere la poliţie acele imagini vor fi puse  pe internet .

În 09.11.2008, părţile vătămate G.D. şi D.G. au fost lovite cu bâte, răngi şi alte obiecte contondente împreună cu aparţinătorii familiilor lor, de inculpat şi membrii ai grupării restructurate T., care au pătruns cu forţa în curţile imobilelor unde aceştia locuiau, cauzându-le distrugeri de bunuri. Scopul acestei acţiuni,  exprimat expres de autori, a fost acela de a identifica şi lua de la domiciliul părţii vătămate G.D. o persoană de sex masculin, respectiv fiul numitului S.B. senior şi ginerele numitului G.Z. zis G., care fugise, conform obiceiului ţigănesc, cu fata părţii vătămate G.D.. Se bănuia că S.B. junior, se află la domiciliul părţii vătămate G.D., împreună cu fata acestuia cu care fugise, iar scopul acţiunilor violente, a fost acela de a-l lua pe băiat cu forţa contrar voinţei lui şi al părţilor vătămate şi a-l duce înapoi la domiciliul lui G.Z., cu fiica căruia, S.B. junior avea un copil.

În 06.03.2009, părţile vătămate O.I. şi S.I.S. au fost ameninţaţi cu bătaia şi moartea de către membrii grupării printre care şi inculpatul M.N.C., ameninţări pe care gruparea unită a încercat să le pună în practică, aceştia efectuând deplasări în jurul domiciliului numitului I.I., unde se aflau părţile vătămate la acea dată pentru a participa la serbarea zilei de naştere a acestuia, cu scopul de a-i bate pe  părţile vătămate O.I. şi S.I.S. şi a-i determina să nu mai solicite suma de 2.000 EUR, împrumutată anterior inculpaţilor O.L. şi U.C., la solicitarea inculpatului T.L..

Anterior datei de 12.11.2008, cu un număr de 3, 4 zile,  un număr mare dintre membrii grupării destructurate T., între care a fost identificat şi  M.N.C. zis T. au descins la domiciliul numitului O.I. unde, i-au percheziţionat acestuia locuinţa sub ameninţarea forţei, respectiv cu bătaia şi producerea unor distrugeri, sub pretextul că O.I. ţine ascunsă la el în locuinţă o persoană de etnie rom din Avrig. O parte  dintre membrii grupării printre care şi inculpatul a aşteptat în stradă, în faţa blocului, fiind pregătiţi să intervină.

În 09.11.2008 inculpatul şi membrii ai grupării restructurate T., care au pătruns cu forţa în curtea imobilului unde locuia partea vătămată G.D., cauzându-i distrugeri de bunuri.

În 09.11.2008, domiciliul părţii vătămate G.D. a fost violat de către inculpat împreună cu alte persoane, membrii ai grupării, întrucât, fiica acestuia era prietenă cu fiica lui G.D. şi exista posibilitatea să cunoască locul unde se ascundea S.B. junior, aspect pe care inculpaţii şi învinuiţii vroiau să-l afle.

În noaptea de 31.01./01.02.2009, cu ocazia incidentului care a avut loc în clubul ANGELS din mun. Sibiu şi parcul din apropierea acestuia,  când partea vătămată I.N. a fost lovit cu pumnii şi picioarele, în mod repetat, de către parte a grupării unite printre care şi inculpatul M.N.C., partea vătămată I.I. a fost ameninţat cu moartea şi bătaia de către aceleaşi persoane.

În 07.04.2009, maşina aparţinând numitului S.I.S. şi condusă de acesta în zona Valea Aurie din mun. Sibiu, a fost blocată şi oprită în trafic de către un autoturism marca V., de culoare gri metalizat, cu nr. (…), condus de inc. B.O., din care au coborât  inculpaţii B.O., M.N.C. zis T., C.M., T.C. şi B.M.C. zis Z., înarmaţi cu bate şi răngi susnumiţii au început să-i lovească pe cei din maşina avariată, respectiv pe G.D.D., S.I.S. şi O.I.. Pentru leziunile corporale suferite, persoanele precizate anterior nu au solicitat certificat medico-legal.

În seara zilei de 12.11.2008 în jurul orei 22.30, numitul O.I. a fost ameninţat şi lovit în incinta sălii de jocuri de noroc situată în Sibiu, (…), aparţinând SC P.C. SRL, de mai multe persoane printre care şi inculpatul M.N.C. şi alţi membrii ai grupării destructurate T., rămaşi neidentificaţi pentru nişte afirmaţii pe care inculpatul M.N. susţine că partea vătămată le-ar fi formulat la adresa sa. În urma agresiunii partea vătămată O.I. a suferit leziuni corporale care au necesitat pentru vindecare 7-8 zile termen de îngrijiri medicale.

În 02.05.2009 în jurul orei 16.30, membrii grupării unite printre care şi inculpatul M.N.C., au atacat în parcarea restaurantului „McDonald’s” din Sibiu, cu bâte, bastoane telescopice şi alte obiecte contondente pe  partea vătămată O.I. cauzându-le leziuni corporale vindecabile în 8-9 zile termen de îngrijiri medicale.

În 02.05.2009 în jurul orei 16.30, membrii grupării unite printre care şi inculpatul M.N.C., au atacat în parcarea restaurantului „McDonald’s” din Sibiu, cu bâte, bastoane telescopice şi alte obiecte contondente pe  partea vătămată S.I.S. cauzându-le leziuni corporale vindecabile în 7-8 zile termen de îngrijiri medicale.

În noaptea de 31.01./01.02.2009, în clubul ANGELS din mun. Sibiu şi parcul din apropierea acestuia, partea vătămată I.N. a fost lovit cu pumnii şi picioarele, în mod repetat, de către parte a grupării unite printre care şi inculpatul M.N.C., în parcul din faţa barului. În urma agresiunii I.N. a suferit leziuni corporale pentru care a prezentat CML cu 65-70 zile termen de îngrijiri medicale, pierderea unui nr. de 2 sau 3 dinţi din faţă, sluţirea.

Pentru a obţine de la persoana vătămată  S.Ş. diferite sume de bani pe care M.N.C. susţinea că acesta i le datorează, un taximetrist din Cisnădie precum şi alte persoane au fost puse de inculpatul M.N.să-l urmărească şi să îl aducă pe partea vătămată S.Ş. la domiciliul său, ori să-i comunice unde se află acesta.

În 07.04.2009, maşina aparţinând numitului S.I.S. şi condusă de acesta în zona Valea Aurie din mun. Sibiu, a fost blocată şi oprită în trafic de către un autoturism marca V., de culoare gri metalizat, cu nr. (…), condus de inc. B.O., din care au coborât  inculpaţii B.O., M.N.C. zis T., C.M., T.C. şi B.M.C. zis Z., înarmaţi cu bate şi răngi. Aceştia au început să lovească autoturismul marca B. cu nr. (…) aparţinând părţii vătămate S.I.S., spărgându-i geamurile şi oglinzile retrovizoare şi cauzându-i avarii la caroserie.

În 02.05.2009 în jurul orei 16.30, membrii grupării unite printre care şi inculpatul M.N.C., în parcarea restaurantului „McDonald,s” din Sibiu, cu bâte, bastoane telescopice şi alte obiecte contondente au produs avarii importante la autoturismul marca B. cu nr. (…) aparţinând numitului O.I..

În 07.04.2009, maşina aparţinând numitului S.I.S. şi condusă de acesta în zona Valea Aurie din mun. Sibiu, a fost blocată şi oprită în trafic de către un autoturism marca V., de culoare gri metalizat, cu nr. (…), condus de inc. B.O., din care au coborât  inculpaţii B.O., M.N.C. zis T., C.M., T.C. şi B.M.C. zis Z., înarmaţi cu bate şi răngi. Aceştia au început să lovească autoturismul marca B. cu nr.(…) aparţinând părţii vătămate S.I.S., spărgându-i geamurile şi oglinzile retrovizoare şi cauzându-i avarii la caroserie.

În 02.05.2009 în jurul orei 16.30, membrii grupării unite, printre care şi inculpatul M.N.C., au atacat în parcarea restaurantului „McDonald,s” din Sibiu, cu bâte, bastoane telescopice şi alte obiecte contondente, părţile vătămate O.I. şi S.I.S., precum şi avarii importante la autoturismul marca B. cu nr. (…) aparţinând numitului O.I.. Acest incident s-a desfăşurat în parcarea restaurantului McDonald”s, duminica în jurul orei 16.40, şi denotă curajul şi tupeul membrilor grupării care nu se mai feresc de reacţia cetăţenilor, camerele de supraveghere ale societăţilor sau prezenţa paznicilor acestora, care nu mai au curajul să intervină.

Partea vătămată C.I., administratorul barului „P.R.” aparţinând SC N. SRL, a reclamat că în mod repetat, în cursul anului 2008 şi în noaptea de 25/26.12.2008, parte dintre membrii grupării printre care şi inculpatul M.N.C. au bătut clienţi ai barului şi oamenii de pază, au provocat scandaluri şi au distrus mai multe bunuri, cauzând prejudicii de aproximativ 3.000 lei. Aceste acţiuni se înscriu în modul general de a acţiona al membrilor grupării, care urmăreau, aşa cum am arătat deja, obţinerea controlului asupra barului şi impunerea propriilor oameni de ordine (taxă de protecţie mascată).

M.N.C. zis T., C.M. şi O.L. au deţinut şi folosit  în cursul anilor 2008-2009, pistoale cu gaz şi muniţia aferentă (pistol cu gaze şi cartuşe de 9 mm), aceastea fiind descoperită la percheziţia domiciliară efectuată la inculpatul O.L. cât şi în locul indicat de inculpatul M.N., cu privire la pistolul primit de la inculpatul C.M.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite