TBC-ul, o boală medievală activă în Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Ioana Vescan spune că în Alba rata de vindecare a bolnavilor de TBC este mai mare de 88 la sută
Medicul Ioana Vescan spune că în Alba rata de vindecare a bolnavilor de TBC este mai mare de 88 la sută

Un număr de 584 de persoane din judeţul Alba erau tratate anul trecut împotriva TBC, cu 38 de persoane mai mult decât în 2008. Casa de Asigurări de Sănătate Alba a plătit  în 2009 suma de 70.000 de lei pe tratamentul bolnavilor de TBC. Pentru materialele medicale necesare analizelor acestor pacienţi s-a mai cheltuit suma de 38.000 de lei.

În alte state europene tuberculoza este considerată o boală care se întâlneşte destul de rar, dar în România numărul bolnavilor este este destul de mare. De cele mai multe ori infecţia cu bacilul Koch poate fi tratată dar sunt şi cazuri în care boala se dovedeşte fatală. În judeţul Alba în anul 2009  un număr de 22 de persoane au decedat din cauza îmbolnăvirii cu tuberculoză. În evidenţele Casei de Asigurări de Sănătate Alba în anul 2009 erau 584 de persoane bolnave. Pentru acestea a fost alocată suma de 70.000 de lei pentru tratament.

Boala atacă şi copiii şi adulţii

„Prin programul naţional de control al tuberculozei s-a asigurat tratamentul pentru 546 de pacienţi, iar în 2009 pentru 584 de persoane infectate. Tratamentul pentru aceşti bolnavi este destul de lung şi presupune aplicarea medicamentaţiei în funcţie de stadiul bolii. Se administrează nişte antibiotice specifice şi, de asemenea, se face tratament simtomatic“, a explicat Alexandrina Andone, directorul medical al Casei de Asigurări de Sănătate. Pacienţii care sunt activi, care pot transmite infecţia şi celor apropiaţi sunt internaţi pentru tratament. Cel mai mare spital de pneumofiziolofie din Alba este la Aiud, iar la Alba Iulia există o Secţie de pneumofiziologie.

Un centru specializat există şi la Câmpeni, un spital sanatoriu. O creştere a numărului de pacienţi s-a observat şi la sanatoriul din zona Apusenilor. În anul 2008, Sanatoriul TBC Câmpeni avea în evidenţã şi tratament 28 de persoane, iar în 2009 un numãr de 45 bolnavi, dintre care 30 din mediul rural. Pentru stabilirea unui diagnostic, pe la dispensarul de pneumofiziologie din Câmpeni au trecut 1.059 de pacienţi, dintre care 91 de copii.

Condiţiile de viaţă precară cauză a acestei boli

Tuberculoza la fel ca alte maladii grave poate fi întâlnită la toate categoriile de vârstă şi la toate categoriile sociale. Există însă anumite condiţii care contează în apariţia acestei boli. TBC-ul poate apărea mai uşor în lipsa unei unor reguli de viaţă sănătoasă. „Prin viaţă sănătoasă se înţelege respectarea regulilor de igienă, o alimentaţie sănătoasă şi de asemenea asigurarea unui spaţiu de locuit corespunzător, călduros pe timp de iarnă“, a mai explicat directorul medical al Casei de Asigurări de Sănătate Alba.

„Sunt vulnerabili în faţa acestei boli consumatorii de alcool. Alcoolul slăbeşte organismul, cei care consumă băuturi spirtoase se alimentează prost şi din această cauză bacilul Koch are şanse mai mari de se stabili în organism. Este o boală urâtă dar care din fericire se tratează. În judeţul Alba procentul de reuşită este de peste 88 la sută“, a spus medicul primar pneumofiziolog Ioana Vescan.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite