Sute de turişti sunt aşteptaţi la „Târgul de fete“ de pe Muntele Găina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turişti şi localnici sunt aşteptaţi să participe în acest sfârşit de săptămână la „Târgul de fete“ pe Muntele Găina. Sărbătoarea va reuni formaţii artistice din judeţele Alba, Hunedoara, Cluj, Bihor, Arad şi se va organiza finala Festivalului „Cultură pentru cultură“.

În fiecare an, pe Muntele Găina se organizează, în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfântului Ilie, cea mai mare sărbătoare tradiţională românească în aer liber „Târgul de fete“. Desfăşurarea manifestărilor va debuta în acest an, sâmbătă 17 iulie, ora 10.00, în comuna Avram Iancu cu parada portului popular. De la 11.30 va avea loc vernisajul expoziţiei  fotografice „Elemente spaţiale de natură etnografică din Munţii Apuseni“, după care se va urca pe Muntele Găina la o altitudine de 1.467 m.

Pe drumul dintre Avram Iancu şi poiana de pe Muntele Găina, unde are loc sărbătoarea, se spune că pe vremuri, acolo, se adunau locuitorii din diferite văi ale Apusenilor şi din părţile Bihorului pentru a-şi schimba produsele specifice zonelor. Târgul făcea asftel posibilă întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate. În acele vremuri fetele veneau cu zestrea, iar cununia se făcea pe loc de către preoţii prezenţi pentru aceste evenimente.

Astăzi, Târgul de fete de la Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care participă cei mai cunoscuţi interpreţi din zonă şi din ţară. Ca în fiecare an deschiderea o fac tulnicăresele de la Avram Iancu, după care urmează programul artistic al participanţilor care durează până spre seară, când tinerii vor avea parte de discotecă în aer liber.

Târg cu produse de artizanat şi spectacole de muzică populară

Pentru turişti, localnicii ţinuturilor gazdă oferă produse de artizanat specifice zonelor: tulnice, vase de lemn, vase din ceramică, unelte de lemn, ţesături populare şi produse culinare tradiţionale. Un moment aparte al sărbătorii din acest an îl reprezintă recitalul de muzică veche românească şi muzică bizantină în interpretarea formaţiei vocal instrumentale „Anton Pann“, de sâmbătă seara. Manifestările de sâmbătă se vor încheia cu un foc de artificii.

Ziua de duminică va fi deschisă cu un Te Deum, la Crucea Iancului. Pe scenă vor urca interpreţi de muzică populară din zonă: Traian Ilea şi Valeria Codorean, alături de Ansamblul Folcloric al Centrului de Cultură „Augustin Bena“. Tot duminică vor fi premiaţi câştigătorii concursului meşterilor populari.

Participanţii la manifestarea din acest sfârşit de săptămână vor avea parte de o vreme călduroasă cu temperaturi ce vor depăşi de 30 grade Celsius. Siguranţa publică va fi asigurată de aproximativ 60 de jandarmi, atât în comuna Avram Iancu cât şi în zona Muntelui Găina.

Pentru acest an Consiliul judeţean Alba a acordat 100.000 lei pentru organizarea manifestărilor de pe Muntele Găina.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite