Sute de persoane concediate şi reangajate prin rotaţie la Ciserom Sebeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica Ciserom se luptă cu criza economică
Fabrica Ciserom se luptă cu criza economică

Una dintre cele mai mari fabrici de ciorapi din ţară, Ciserom Sebeş, a anunţat că renunţă, astăzi, la alţi 140 de angajaţi, după ce cursul anului 2009 aproape jumătate din personal a rămas fără un loc de muncă.

Primele semne ale crizei în această fabrică au apărut primăvara trecută când erau disponibilizaţi peste 200 de oameni. În luna mai 2009, 228 de angajaţi erau daţi în şomaj, iar în septembrie numărul acestora creştea cu 150. Aceeaşi foşti angajaţi sunt folosiţi prin rotaţie în funcţie de comenzile pe care le are fabrica.

„Practic pentru noi, totul depinde de comenzi şi de încărcarea la producţie. Oamenii care au fost disponibilizaţi în 2009 sunt readuşi la muncă prin rotaţie. Noi nu suntem bugetari, motiv pentru care veniturile noastre sunt în funcţie de cât lucrăm“, a explicat Constantin Ispir, directorul Ciserom Sebeş.

Disponibilizaţi şi reangajaţi

La începutul anului 2010 Ciserom Sebeş se afla în evidenţele Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba cu 143 de persoane care urmau să fie disponibilizate până pe 20 ianuarie. Comenzile au salvat peste 100 de angajaţi, care au fost reangajaţi săptămâna trecută. „Fabrica avea la începutul lunii anunţate 150 de disponibilizări. Au fost daţi afară, efectiv, un număr de 116 angajaţi, iar 107 au fost reangajaţi. Ciserom Sebeş practic reangajează oameni prin rotaţie în funcţie de nevoile fabricii. Cei care au venit săptămâna trecută vor rămâne în fabrică o perioadă, iar când se va ivi un nou val de disponibilizări vor pleca angajaţii ceva mai vechi“, a explicat Corneliu Engi, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba.

Conducerea Ciserom Sebeş susţine că de la începutul anului au fost trimişi în şomaj 78 de angajaţi. „Ne confruntăm cu criza şi noi, dar nu ne dăm bătuţi. Participăm la licitaţii şi facem tot ce ne stă în putere să rămânem pe picioarele noastre. Avem nevoie de comenzi, iar când acestea există, ne folosim de forţa de muncă de care dispunem şi reangajăm oameni de câte ori este nevoie“, a explicat Constantin Ispir. Fabrica are în prezent 450 de angajaţi permanenţi. „Sunt cei mai buni oameni ai noştri. Sunt specialişti bine formaţi, pe care vrem să îi păstrăm“, a spus Ispir.

Speră că se vor întoarce

Muncitorii disponibilizaţi din fabrică speră însă că se vor întoarce în mijlocul colectivului. „Cu toate că semnele nu sunt dintre cele mai încurajatoare, eu sper că voi fi reangajată odată ce comenziile vor creşte“, a afirmat Elisabeta Petrar, 48 ani, fostă angajată a fabricii. Tot în ultimul val de disponibilizări se află şi Nicolae Moldovan de 51 ani. „E a doua oară când plec din fabrică, dar trăiesc cu speranţa că voi reveni. Criza se simte, iar tensiunile în interiorul fabricii sunt apăsătoare. Nu ştii ce te aşteaptă mâine“, a spus bărbatul.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite