Sute de elevi din Alba, implicaţi în acţiuni de ecologizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii de la liceul din Zlatna au participat la prezentarea cărţii „Biodiversitate şi arii protejate“
Tinerii de la liceul din Zlatna au participat la prezentarea cărţii „Biodiversitate şi arii protejate“

Elevii de la Liceul „Avram Iancu“ din Zlatna  pregătesc o expediţie şcolară. Tinerii vor să străbată timp de şapte zile, 90 de kilometri pe cărări de munte. Acţiuni asemănătoare vor mai fi organizate şi de elevii din încă 34 de unităţi de învăţământ din judeţ, înscrise în proiectul iniţiat de Consiliul Judeţean Alba.

Un număr de 35 de unităţi şcolare din întreg judeţul s-au înscris în proiectul „Pro Natura“ iniţiat de Consiliul Judeţean Alba. Timp de un an de zile tinerii vor participa la acţiuni de ecologizare, plantare de puieţi şi vor organiza expediţii şcolare. Pentru fiecare dintre aceste acţiuni vor obţine un punctaj. La finalul proiectului, primele trei şcoli generale şi primele trei licee vor obţine fonduri pentru a cumpăra echipamentul necesar în excursile organizate în natură.

„S-au înscris în proiect 20 de şcoli generale şi 15 licee. Sunt nouă secţiuni la care tinerii trebuie să aibă activităţi pe parcursul acestui an. În funcţie de punctaj se vor decerna şi premiile. Primele trei licee şi primele trei şcoli generale vor obţine 6.000, 4.000 şi respectiv 3.000 de lei. Cu banii se vor achiziţiona echipamentele necesare pentru expediţiile şcolare, de la rucsac şi busolă până la minge şi chitară“, a spus Gheorghe Nedea, coordonatorul proiectului.

Demonstraţie de alpinism şi speologie

Mai multe şcoli au anunţat deja activităţi de plantare de puieţi şi de ecologizare. Elevii Liceului „Avram Iancu“ din Zlatna au participat la prezentarea cărţii „Biodiversitate şi arii protejate“, coordonată chiar de directorul instituiţiei din Zlatna, profesorul Paul Nechita.

De asemenea, tinerii au luat parte la o demonstraţie de alpinism şi speologie organizată pentru ei de membrii Asociaţiei Trascău Corp din Zlatna. „Au fost prezentate tehnici de urcare şi coborâre pe coardă, precum şi proiecţii cu ascensiuni din Munţii Trascău. Elevii care au dorit să înveţe o parte dintre aceste tehnici au fost încurajaţi şi ajutaţi să escaladeze pe peretele de demonstraţie“, a spus Adrian Puiuleţ, preşedintele Asociaţiei Trascău Corp Zlatna.

Demonstraţia de alpinism le va ajuta elevilor de la liceul din Zlatna în expediţia şcolară pe care aceştia o pregătesc. Tinerii însoţiţi de prieteni vor să străbată timp de şapte zile 90 de kilometri pe cărări de munte. Expediţia va porni din Zlatna, va trece prin patru arii protejate şi prin încă două judeţe, Bihor şi Hunedoara. Expediţia va ajunge până la altitudinea de 1800 de metri. Punctul final va fi staţiunea Arieşeni.

„Consiliul judeţean Alba încurajază aceste ieşiri în natură. Elevii sunt stimulaţi să participe la astfel de activităţi în timpul cărora trebuie să doarmă în cort şi să socializeze. În urma acestor excursii vor prezenta în concurs un jurnal şi o lucrare de cercetare pe o temă pe care o vor alege ei“, a spus Gheorghe Nedea.

 



Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite