Alba Iulia: Sute de albaiulieni pe listele de aşteptare pentru proteze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Sute de albaiulieni pe listele de aşteptare pentru proteze
Alba Iulia: Sute de albaiulieni pe listele de aşteptare pentru proteze

Albaiulienii care aşteaptă o proteză gratuită de la Casa de Asigurări de Sănătate au şanse din ce în ce mai mari să aştepte luni în şir până vor ajunge să beneficieze de aceasta.

Numărul dosarelor depuse în 2009 în vederea aprobării să primească aceste dispozitive a crescut cu aproape jumătate faţă de anul 2008. Anul acesta, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a alocat pentru judeţul nostru 1.093.399,53 lei. Pe parcursul anului, nu mai puţin de peste 3.400 de albaiulieni au depus cereri în vederea obţinerii unor proteze, astfel că numărul total al dosarelor care se afla în aşteptare a crescut cu aproape 40 de procente faţă de anul precedent. Cele mai multe cereri au fost pentru obţinerea unor proteze de tip saci colectori pentru colostemie, unde sunt depuse 1.577 de  cereri, urmate de cele pentru soluţie vascoelastică pentru infiltraţii, unde au fost  315 cereri şi aparate pentru administrare continuă de oxigen unde au fost 251 de cereri.  Potrivit legislaţiei în vigoare, pot beneficia de proteze gratuite doar persoanele asigurate.

Criterii de prioritizare

Pentru dispozitivele medicale solicitate există o serie de criterii de prioritizare, stabilite şi votate în Consiliul de Administraţie al CAS. Directorul pentru relaţia cu furnizorii CAS Alba, Gheorghe Muntean, a precizat că: „Persoanele active, copiii, persoanele beneficiare de legi speciale – handicapaţi, eroi de revoluţie, veterani de război, deportaţii – sunt primii beneficiari ai dispozitivelor de protezat. Pentru toate celelalte cazuri prioritatea se stabileşte în funcţie de urgenţa medicală”, a explicat Gheorghe Muntean. Acesta a mai precizat că vârstnicii reprezintă majoritatea solicitanţilor de proteze auditive gratuite. Cele mai solicitate dispozitive medicale sunt saci colectori pentru colostemie, folosite de bolnavii de cancer şi acordate pe o perioadă de trei luni. Costul întregului sistem pe perioada amintită depăşeşte 350.000 lei.

Cereri aprobate în câteva săptămâni

În funcţie de prioritate şi de bugetul pe care îl are la dispoziţie Casa de Asigurări de Sănătate, cererile sunt aprobate în decursul a câtorva săptămâni sau luni. Este şi cazul unei pensionare din Alba Iulia care a apelat la aceste servicii şi în două săptămâni a fost beneficiara unui tratament injectabil.„Eu sufăr de donartroză şi fac infiltraţii la genunchi. Am fost un caz fericit pentru că din momentul în care am apelat la Casa de Asigurări de Sănătate pentru aceste fiole nu am avut de aşteptat decât două săptămâni. Asta l-a mirat şi pe doctor, dar ştiu o altă persoană care a aşteptat pentru un astfel de tratament, anul trecut, mai mult de patru  luni”, a declarat Leontina Cacoven, o pensionară de 62 de ani din Alba Iulia.

Sute de persoane pe listele de aşteptare

În momentul de faţă pe listele de aşteptare al CAS Alba se află aproximativ 300 de persoane. Potrivit declaraţiilor oficialilor instituţiei, timpul de aprobare a cererilor depuse foarte probabil va creşte. Dacă până acum în maxim 2 luni cazurile medicale care solicitau dispozitive de protezat erau soluţionate, de acum s-ar putea ca timpul de aşteptare să fie mai lung. Toate pe fondul bugetului de criză şi a numărului mare de solicitări.   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite