Suspiciuni de tuberculoză la o grădiniţă cu program prelungit din Ocna Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O infirmieră de la o grădiniţă cu program prelungit din Ocna Mureş este suspectă de tuberculoză. Totul a ieşit la iveală în urma unui control medical de rutină.

UPDATE 5 Angajata Grădiniţei este internată la un spital de specialitate din Sibiu.

UPDATE 4 Infirmiera de la Grădiniţa numărul 2 din Ocna Mureş, asupra căreia planează suspiciunea de tuberculoză este din satul Ciunga.

UPDATE 3 Surse apropiate anchetei medicale susţin că în cursul zilei de marţi, au fost prelevate  ultimele probe pentru testarea sensibilităţii la tuberculină a preşcolarilor.

UPDATE 2 Părinţii spun, sub protecţia anonimatului, că în cursul zilei de luni, medicii au prelevat probe de la mai mulţi preşcolari, iar rezultatele sunt aşteptate în cursul zilei de vineri.

UPDATE 1 La Grădiniţa cu program prelungit din Ocna Mureş sunt în jur de 70 de preşcolari.

Medicii au pus diagnosticul de suspiciune de tuberculoză, în urma unei radiografii de rutină pe care a făcut-o infirmiera de la Grădiniţa cu program prelungit numărul 2 din Ocna Mureş.

Surse medicale spun că femeia nu era în evidenţe cu afecţiuni pulmonare. Până la publicarea rezultatelor finale, preşcolariilor de la această unitate de învăţământ li se testează sensibilitatea la tuberculină, aşa numita IDR.

Direcţia de Sănătate Publică şi Inspectoratul Şcolar susţin că nu au fost informaţi oficial despre cazul de la grădiniţa cu program prelungit din Ocna Mureş.

Cazul a ieşit la iveală după ce părinţii şi-au manifestat preocuparea faţă de sănătatea copiiilor.

Medicii spun că o persoană poate să contracteze infecţia în copilărie, dar să nu aibă simptome de boală decât după câteva zeci de ani, când bacilul  Koch s-a multiplicat excesiv în corp. Chiar şi atunci când începe să se manifeste, prin tuse persistentă, diagnosticul se pune tardiv. Astfel, o persoană cu TBC poate infecta încă zece persoane din jur.

În momentul de faţă, în România se fac radiografii pulmonare ca metodă de screening, adică pentru depistarea eventualelor infecţii cu bacilul Koch la grupele de risc, cum sunt profesorii, medicii.

Statistica Ministerului Sănătăţii arată că un român se îmbolnăveşte de tuberculoză la fiecare 20 de minute, iar un altul moare de această boală la fiecare 6 ore.

 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite