Alba Iulia: (UPDATE) Substanţă chimică periculoasă abandonată într-o hală din Zlatna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Alba au descoperit într-o hală părăsită din oraşul Zlatna 20 de tone de pentaoxid de vanadiu, o substanţă chimică periculoasă.

Cantitatea respectivă se afla depozitată în hala din Zlatna din anul 2005, când a fost vândută prin intermediul unui lichidator judiciar cu sediul în Iaşi unui Institut de Chimie din Cluj-Napoca. Substanţa chimică provine de pe fosta platformă a combinatului „Ampelum” SA Zlatna, care a fost închis în anul 2004. De vânzarea activelor şi a bunurilor ce au aparţinut combinatului s-a ocupat societatea „Lichidator Grup” din Iaşi.

Poliţiştii au deschis dosar penal

„Au fost ridicate probe din pentaoxidul de vanadiu, pentru dispunerea unei expertize chimice, iar în continuare se efectuează  cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiuniilor de poluare prin evacuarea cu ştiinţă, în apă, în atmosferă sau pe sol a unor deşeuri sau substanţe periculoase”, se afirmă într-un comunicat de presă al IPJ Alba. 
Expunerea cronică la praful şi vaporii de pentaoxid de vanadium poate cauza severe iritaţii ale ochilor, pielii, tractului respirator superior, inflamarea persistentă a traheii şi bronhiilor, edem pulmonar şi otrăvire sistemică.
Primarul din Zlatna Silviu Ponoran a declarat că avea cunoştinţă despre existenţa acestei substanţe. „Ştiam că este acolo dar am crezut că zona este supravegheată de inspectorii de la mediu. Era utilizată la fabrica de acid de la Ampelum. Se lucra cu mare grijă pentru că este foarte periculoasă”, a spus Silviu Ponoran.

Cercetătorii susţin că nu există pericol

Afirmaţiile reprezentanţilor Poliţiei şi ale primarului din Zlatna sunt respinse de unul dintre cercetătorii de la Institutul de Chimie "Raluca Rîpan" din Cluj-Napoca. „Substanţa pe care au găsit-o nu este pentaoxid de vanadiu. Este de fapt o sare de vanadiu, un catalizator care conţine o cantitate foarte mică din această substanţă, adică maxim 5 la sută. Prin urmare nu poluează şi nu este periculoasă”, a spus Traian Badiu, în prezent pensionar. Acesta a completat că a inventat împreună cu alţi colegi o tehnologie pentru prelucrarea sării de vanadiu care a fost oferită celor de la Ampelum. „Au vrut să folosească invenţia noastră pentru a obţine vanadiumul care este foarte valoros. Fabrica a fost închisă şi nu au mai făcut nimic. Probabil că ar trebui valorificată într-un fel”, a mai afirmat cercetătorul.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite