Alba Iulia: Portret: Ana-Maria Sturza vrea să devină campioană mondială la powerlifting

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret: Ana-Maria Sturza vrea să devină campioană mondială la powerlifting
Alba Iulia: Portret: Ana-Maria Sturza vrea să devină campioană mondială la powerlifting

Ana-Maria Sturza va participa anul viitor la Campionatele Mondiale de Powerlifting şi rezultatele sale o situează în rândul favoritelor la câştigarea medaliei de aur.

Descoperită de preşedintele Federaţiei Române de Powerlifting, tehnicianul Ioan Frăţilă, tânăra sportivă albaiuliană Ana-Maria Sturza are mari perspective în powerlifting. Îşi doreşte să ajungă campioană mondială în această disciplină şi recordurile sale de până acum o îndreptăţesc să spere: 125 de kilograme la „genoflexiuni“, 142 de kilograme la „îndreptări“ şi 35 de kilograme la stilul „împins .

„Rezultatele mele sunt aproape de cele mai bune înregistrate la nivel mondial şi cred că pot obţine medalia de aur la mondialele de anul viitor din Danemarca. Mai am un an de pregătire şi sunt convinsă că voi progresa mult, declară sigură de ea sportiva. Până atunci, însă, va participa la Campionatele naţionale de cadeţi, prima competiţie de acest gen din România, organizată duminică, la Alba Iulia, şi vrea să urce pe cea mai de sus treaptă a podiumului.

Ambiţioasă şi puternică, Ana-Maria spune că performanţele sale de până scum se datorează în mare parte antrenorului. „M-a ajutat foarte mult domnul Frăţilă. Dacă nu era dânsul, nu ajungeam unde sunt acum şi poate păşeam pe căi greşite, cu aşa-zişi prieteni care mă influenţau negativ”, a completat tânăra sportivă.

Vicecampioană naţională la haltere

Obişnuită cu greutăţile de mică (de la vârsta de 3 ani a fost crescută doar de mama sa), Ana-Maria Sturza e hotărâtă să dea cu ele de pământ. Şi chiar asta face. E vicecampioană naţională la haltere, obţinând recent trei medalii de argint (la stilurile smuls, aruncat şi total) la Campionatele Naţionale de Haltere de juniori şi tineret.
Face haltere din clasa a VIII-a. „Mama, când a auzit că sunt la haltere, nu a fost de acord, dar nu pentru că n-ar fi vrut să practic acest sport, ci pentru că îi era teamă că o să plec la un moment dat şi o să rămână singură. Acum e foarte fericită, mai ales că am luat titlul de vicecampioană naţională”, spune Ana-Maria. Din palmaresul ei mai fac parte trei medalii de bronz la campionatele naţionale de tineret din 2008, locul doi la Cupa României (tineret) şi locul trei la Cupa României (cadeţi).

De anul viitor îşi propune să fie prima şi la haltere. Se antrenează zilnic şi vrea să-şi îmbunătăţească mult recordurile, să ridice la smuls 65-70 kg. şi la aruncat 85 kg., pentru că numai aşa o poate învinge pe actuala campionă naţională, o puternică sportivă de la Dinamo Bucureşti.

Nu îţi este greu să practici şi haltere, şi powerlifting
?
A.S.:Nu, pentru că se îmbină cele două sporturi şi sunt oarecum asemănătoare. În fiecare zi, mă antrenez şi pentru haltere, şi pentru powerlifting. De exemplu, într-o zi fac smuls tehnic pentru haltere şi genoflexiuni pentru powerlifting, iar în altă zi aruncat tehnic şi îndreptări.

Ai făcut cură de slăbire înainte de campionatele naţionalele ?
A.S:Da, am slăbit în două luni 13 kilograme, pentru că numai aşa puteam obţine rezultate mai bune. Pentru a slăbi, am făcut antrenamente intense, saună şi am mâncat mai puţin. Am avut şi zile în care am stat nemâncată. Aparent pare greu, dar, dacă te obişnuieşti, nu ţi se mai pare chiar aşa dificil.

Ce-i place:


„În timpul liber, atunci când nu mă odihnesc după competiţii, îmi place mult să o ajut pe mama la grădină. La oameni apreciez sinceritatea şi punctualitatea. De asemenea, respect oamenii care se ţin de cuvânt.”

Ce nu-i place:


„Cel mai tare mă supăr atunci când cineva mă minte. Nu suport persoanele care vorbesc urât şi se comportă necivilizat. Mă deranjează laşitatea şi oamenii care îţi zâmbesc în faţă şi te vorbesc de rău pe la spate.”

Profil:
Data naşterii: 11 ianuarie 1993, Alba Iulia
Educaţie: elevă în clasa a X-a la Liceul Sportiv Alba Iulia
Starea civilă: necăsătorită

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite