„Vivat Academica“ la Alba Iulia: astăzi absolvenţi, mâine şomeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Promoţia 2010 a Universităţii „1 Decembrie 1918“ a marcat absolvirea celor trei ani de studii universitare. Evenimentul a adunat peste 1.000 de studenţi, profesori, părinţi şi rude, dar şi mulţi locuitori ai oraşului în Parcul Unirii din Cetate. Foarte puţini dintre absolveţi au, însă, posibilitatea de a găsi un loc de muncă.

Absolvenţii promoţiei 2010 a Universităţii „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia au trăit astăzi un eveniment important din viaţa lor. Au participat la festivitatea oficială care a marcat finalizarea studiilor şi trecerea într-o nouă etapă a vieţii.

Evenimentul a fost organizat în zona Parcului Unirii din Cetate şi a fost denumit sugestiv „Ziua absolventului“. Conducera instituţiei de învăţământ superior a decis ca festivitatea să fie unică la nivel de universitate şi să cuprindă toţi absolvenţii promoţiei din acest an.



Speranţe de viitor

image

Peste 1.000 de studenţi s-au adunat şi au ascultat discursurile profesorilor şi ale oficialităţilor locale, au cântat Gaudeamus Igitur şi au rostit jurmământul de credinţă faţă de universitate. În total, în 2010, au absolvit Universitatea din Alba Iulia 1.500 de studenţi. La aceştia se adaugă alţi aproximativ 500 de absolvenţi ai studiilor de masterat.

„Este un eveniment important pentru noi. Ca să fie totul bine mai trebuie să luăm şi examenul de licenţă apoi să ne căutăm un serviciu. Sper să găsim deşi va fi foarte dificil în prezent“, a spus Nicoleta Tudor, din Alba Iulia, absolventă a Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale. O studentă a secţiei Finanţe-Bănci din cadrul Facultăţii de Ştiinţe este mai optimistă.

image

„Au fost trei ani frumoşi şi acum urmează o nouă etapă. Voi face şi un masterat, dar între timp sper să mă angajez. Cred că, cu pregătirea mea, voi găsi un serviciu“, a spus Adina Poprea, din Aiud. „Sunt foarte emoţionată. A fost o perioadă plină de realizări atât pentru mine, cât şi pentru colegii mei. Ne-am străduit să parcurgem cu bine toţi anii de stuii. A mai rămas un mic pas şi anume licenţa, care nu cred că va reprezenta o problemă foarte dificilă. Apoi un masterat şi un loc de muncă“, a afirmat, la rîndul său, Adriana Costea, din Zlatna, studentă la Facultatea de Drept.

Ambasadorii Universităţii

„Acum începeţi o nouă etapă în care veţi da măsura valorii studiilor universitare. Acum sunteţi ambasadori ai universităţii. Sunteţi o promoţie cu rezultate remarcabile“, le-a spus rectorul Achim Moise. Acesta i-a oferit, ulterior, preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, titlul de „om al anului“, ca urmare a susţinerii de care a beneficiat instituţia din partea administraţiei judeţene.

image

„Multe dintre Achim Moise a precizat că şi în anul universitar 2010 – 2011 instituţia va scoate pe piaţă aproximativ 2.000 de locuri, la studiile universitare şi de masterat. La Universitatea din Alba Iulia învaţă mai mult de 7.000 de studenţi.



Şansele de a găsi un loc de muncă de către tinerii absolvenţi sunt destul de mici. AJOFM Alba a avut în această săptămână 99 de locuri de muncă disponibile. Doar două dintre acestea au solicitat studii superioare. Rata şomajului este în judeţ la niveul de 12 la sută. Numărul total al şomerilor este de aproximativ 22.000.

image
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite