Alba Iulia: Studenţii albaiulieni nu vor să înveţe în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi este ultima zi în care studenţii le la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, pot aplica pentru 10 burse de studiu oferite de „Northwest Normal University” din China. Niciun student nu s-a înscris, însă, pentru a studia limba şi literatura chineză

Între universitatea din Lanzhou şi cea din Alba Iulia există o relaţie de colaborare, iar bursele pentru studenţii români au fost anunţate după vizita pe care o delegaţie din China a avut-o în Alba Iulia, la sfârşitul lunii mai. Bursele se acordă pe un singur domeniu de studiu - limba, literatura şi cultura chineză. La acestea au acces toţi studenţii universităţii albaiuliene. „Până acum, mai mulţi studenţi s-au interesat de aceste burse, dar nimeni nu s-a înscris, cu toate că se acoperă toate cheltuielile de şcolarizare, cazare şi înmatriculare.
De asemenea, se oferă o primă de instalare, asigurare medicală pe perioada acestei burse şi o alocaţie lunară. Singurul inconvenient este perioada destul de lungă a acestor studii, de patru, cinci ani”, a explicat Irena Vasiu, coordonator în cadrul Biroului de Relaţii Internaţionale al Universităţii din Alba Iulia. O mare parte a studenţilor Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia nu cunosc aceste burse, care le sunt adresate în exclusivitate. Tinerii care ştiu de ele spun însă, că nu sunt interesaţi.

Studenţii nu văd beneficiile acestei burse

„Sincer, nu mă pasionează chineza, nu mă încântă cu nimic. Limbile de circulaţie internaţională sunt engleza, franceza, germana, care m-ar putea ajuta. Chineza, ce să spun. Sunt ei mulţi dar nu şi-au impus limba. Eu nu am ce câştiga de pe urma unei astfel de burse şi, sincer, nu mă interesează”, ne-a spus Alexandru Hada, student la Facultatea de Finanţe-Bănci.
Mai ales studentele din Alba Iulia, sunt de părere că cel mai mare inconvenient este distanţa şi timpul îndelungat de studiu. „Nu ştiu exact distanţa dar este foarte departe, să pleci într-un loc unde nu cunoşti pe nimeni, să înveţi o limbă nouă, să te adaptezi la un stil de viaţă total diferit este prea greu. Cred că este frumoasă China, dar e prea mult să stai cinci ani acolo”, este de părere Andreea Macarie, care studiază marketing.

Înscrieri şi pentru Italia


Tot astăzi expiră termenul până la care studenţii universităţii din Alba Iulia se pot înscrie pe site-ul www.esteri.it pen-tru burse în Italia. Acest program este adresat tuturor studenţilor din România, astfel încât şansele de reuşită sunt mult mai mici. Nu la fel stau lucrurile în cazul programului cu universitatea din China, care este special adresat studenţilor instituţiei de învăţământ din Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite