Alba Iulia: Studenţii îşi achiziţionează cărţi din anticariat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Studenţii îşi achiziţionează cărţi din anticariat
Alba Iulia: Studenţii îşi achiziţionează cărţi din anticariat

Pe o străduţă lăturalincă din Alba Iulia care dă în Bulevardul Transilvaniei se găseşte singurul anticariat din oraş. Aici colecţionarii pot găsi de la cărţi, reviste, ziare, ilustrate de epocă până la icoane, litografii, statuete, bijuterii şi multe alte obiecte.

De patru ani Remus Baciu şi-a transformat pasiune în afacere. Anticarul a pornit la drum timid fără a fi convins că afacerea va avea sorţi de izbândă dat fiind faptul că la vremea aceea în Alba Iulia mai existau încă două astfel de magazine. Timpul şi profitul l-au lăsat fără concurenţă pentru că, după cum spune el, anticariatul nu înseamnă profit ci, pasiune.

Anticarul povesteşte că oamenii nu au uitat de anticariate, iar pasiunea pentru obiecte vechi îi aduce la magazinul său destul de des. „Clienţii unor astfel de magazine fac parte din categorii sociale diferite. O categorie aparte este totuşi cea a intelectualilor pentru care aceste obiecte înseamnă pasiune“, a explicat anticarul albaiulian.

Acesta spune că nu odată astfel de oameni au făcut sacrificii materiale să achiziţioneze obiecte sau documente. „Este şi cazul unui preot greco-catolic de la Cluj. Eu aveam aici nişte documente referitoare la biserica greco-catolică şi despre un ierarh important al acestei biserici, mai exact episcopul Ioan Suciu, care a sfârşit în închisoarea de la Sighet sub teroarea comunistă. Aveam aici documentele lui de studii de la Vatican. Preţul nu a fost deloc mic dar aveau o valoare sentimentală şi istorică însemnată“, a povestit Remus Baciu.

Preţuri mici pentru cărţi

Clienţii fideli îşi fac drum pe la magazin de câteva ori pe lună. Este şi situaţia studenţilor care îşi achiziţionează de aici cărţi de studiu sau de lectură. „De multe ori nu găsim la bibliotecă ce găsim aici. Venim destul de des pentru a ne achiziţiona cărţile de care avem nevoie la preţuri mult mai mici“, a spus Andreea Şenca, în vârstă de 22 ani, studentă la filologie. Şirul clienţilor ajunge chiar şi în rândul profesorilor. „Eu sunt student, dar am văzut că profesori şi preoţi vin la anticariat pentru că aici găsesc studii pe care le caută şi le pot achiziţiona“, a precizat Oliviu Petru, 20 ani, student.

În vistieria magazinului se găsesc obiecte importante atât din punct de vedere afectiv cât şi din punct de vedere material. „La cel mai mic preţ avem nişte bănuţi vechi de câteva zeci de lei, iar cel mai scump obiect este un sfeşnic care ajunge la 2400 lei“, a afirmat anticarul.

„Avem obiecte pe care persoanele le caută doar pentru valoare sentimentală. Mă refer aici inclusiv la ilustratele şi pozele cu Alba Iulia, oraşul vechi“, a mai adăugat Remus Baciu. Acesta a încheiat amintind de târgul de la Negreni unde în fiecare an se adună sute de anticari. „Dacă nu participi la acest târg considerat o MECA pentru anticari, nu exişti ca şi anticar. Este salvarea noastră“, a concluzionat Remus Baciu.   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite