Alba Iulia: 14 medalii de aur la concursul naţional de vinuri Strugurele de Aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: 14 medalii de aur la concursul naţional de vinuri Strugurele de Aur
Alba Iulia: 14 medalii de aur la concursul naţional de vinuri Strugurele de Aur

Degustători profesionişti din toată ţara s-au întâlnit în ultimele două zile la Alba Iulia pentru a participa la un concurs naţional de vinuri.

Degustătorii au selectat cele mai bune vinuri de pe piaţă şi au oferit un număr de 44 medalii, din care 14 de aur. La concurs au participat 19 producători de pe piaţa autohtonă de vin, la care s-au adăugat două vinuri din Bulgaria şi Italia.

Vinurile albe au câştigat clar competiţia, în condiţiile în care participarea acestora a fost mult mai mare faţă de cele roşii. Selecţia a fost realizată de un număr şapte degustători, care au tratat fiecare vin în raport cu cele cinci simţuri obligatorii: gustativ, olfactiv, vizual, auditiv şi tactil.

Reguli stricte

Un astfel de concurs are regulile sale precise. Juriul, format dintr-un număr impar de degustători, cinci sau şapte, primeşte pe rând fiecare probă care este adusă pentru degustare, fără a ştii despre ce vin este vorba. Folosindu-se de cele cinci simţuri, degustătorul notează vinul cu un punctaj cuprins între zero şi 100.

Preşedintele juriului face media punctajului şi astfel rezultă nota finală obţinută de vinul respectiv. Cele mai performate vinuri primesc medalie de aur, iar celelalte medalii de argint şi de bronz. Pentru vinurile cu punctaje mai mici se acordă diplome. După aceste regului s-a derulat şi concursul „Srugurele de Aur”, organizat luni şi marţi la Alba Iulia de Asociaţia Ţara Vinului, Asociaţia Degustătorilor Profesionişi (ADAR) şi Organizaţia Naţională Interprofesională a Vinului (ONIV).

Degustători cu experienţă


Printre degustărorii care au selectat vinurile din concurs s-a aflat şi Lucia Pîrvu din Timişoara. Este una dintre figurile cunoscute ale oenologilor din România cu 25 de ani de experienţă în domeniu. „Fiecare vin este apreciat din punct de vedere a culorii, limpidităţii, aspectului, apoi vine partea olfactivă, când trebuie descoperită aroma pe care o are. Dacă unii se antrenează la muzică sau la sport, noi facem antrenamente degustând şi comentând vinurile”, a spus Lucia Pîrvu.

Un alt degustător cunoscut, Dan Boboc, susţine că această meserie este o stare de normalitate. „Un lucru absolut important este memoria senzorială. Când ai degustat un produs trebuie să poţi să ai elementul de comparaţie şi cu alte produse şi să poţi să îl ţii minte în timp, chiar şi peste ani”, a afirmat Dan Boboc, din Bucureşti, care este şi preşedintele ADAR.

Cele mai multe medalii de aur au fost obţinute de vinurile de Jidvei, dar şi de alţi producători cum ar fi Tenuţa Odobeşti, Vinarte Bucureşti, Vincon Vrancea şi Recaş din Timiş. Cele mai multe puncet, 92 şi medalie de aur, au primit vinurile Spumant romantine de Jidvei şi Şarbă de Tenuţa Odobeşti

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite