Statueta lui Ţepeş, realizată de un artist turc, expusă la Muzeul Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 600 de exponate provenind de la 60 modelişti din Turcia, Ungaria, Italia şi România fac obiectul expoziţiei deschise astăzi în premieră la Alba Iulia. Figurinele şi dioramele expuse au în spate o tematică variată începând de la aviaţie şi automobilism până la aeronave şi chiar o secţiune de science fiction.

Expoziţia este structurată pe perioade istorice cu exponate în cu cele două războaie mondiale până în epoca modernă. Printre vedetele expoziţiei se găseşte o figurină care îl reprezintă pe Vlad Ţepeş în cel mai mic detaliu, înfăţişare şi port. De asemenea este creată şi ţeapa pe care domnitorul o folosea pentru ai tortura pe duşmani. Inedit pentru această exponată este faptul că a fost confecţionată de un modelist turc. Fără comentarii, spun organizatorii expoziţiei care de alftel consideră că este o onoare ca un artist străin să realizeze machete cu scene din istoria României. „Nu ştim de ce modelistul turc a ales să conceapă o imagine a duşmanului lor, însă este un fapt inedit şi chiar amuzant într-o oarecare măsură“, a afirmat Ovidiu Socaciu, organizator al expoziţiei.

De altfel şi artiştii unguri au venit cu replica unui avion de vânătoare folosit de aviaţia română în timpul celui de-al doilea război mondial. Din aceeaşi perioadă, un modelist albaiulian a expus o machetă cu acalmia dinaintea furtunii. „Un echipaj de tanchişti germani care denotă că sunt şi oameni nu doar soldaţi. Unul dintre ei are un căţeluş la piept în timp ce joacă cărţi. Deci războiul n-a însemnat doar război pentru soldaţi“, a explicat Cătălin Vasiu, autorul machetei.

Şi artiştii români au venit cu lucrări inedite

Scena răpirii ziariştilor în Irak a fost de asemenea creată de un modelist din Mangalia. „Este vorba despre ceea ce îşi imaginează autorul machetei că s-a întâmplat. Totul se petrece pe un platou de filmare ceea ce spune mult despre viziunea şi părerea modelistului“, a explicat Cătălin Vasiu. Macheta redă în detaliu scena de la gardienii terorişti până la amănunte de ambianţă din camera în care erau ţinuţi oastaticii.
Despre valoarea exponatelor artiştii prezenţi la expoziţie spun că este practic imposibil ca acestea să fie evaluate.

„Nu e vorba doar de un kit de la care se începe ci de o muncă titanică. La început e nevoie de o documentare serioasă asupra a ceea ce vrea să redea modelistul. Acesta trebuie să cunoască fiecare detaliu al lucrului sau scenei pe care vrea să o construiască“, a afirmat Ovidiu Socaciu. Modeliştii spun că în spatele fiecărei machete stau zeci şi chiar sute de ore de muncă, motiv pentru care nu se poate aprecia o valoare.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite