Staţie de epurare de 10 milioane de euro la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contractul de execuţie a fost semnat de cele două părţi
Contractul de execuţie a fost semnat de cele două părţi

Societatea Apa CTTA SA Alba Iulia, operatorul judeţean de apă potabilă în Alba, a semnat miercuri contractul de execuţie a unei staţii de epurare a apelor uzate în Alba Iulia. Valoarea investiţiei realizată din fonduri europene este de 10 milioane de euro şi va fi dată în folosinţă cel mai târziu la începutul anului 2014.

Lucrările de execuţie a staţiei de epurare vor fi realizate de asocierea dintre companiile germane Hochtief Solutions AG şi Von Roll BHU Umwelttechnik GmbH, care a câştigat licitaţia organizată în urmă cu mai bine de un an de zile. Cele două societăţi germane  vor lucra pe plan local cu subcontractorul Hidroconstrucţia SA Sebeş.

Proiectul a fost întârziat timp de 12 luni de contestaţia în justiţie formulată de reprezentanţii firmei clujene TIM, perdanţii licitaţiei. Noua staţie de epurare va fi construită în cartierul Paroş, pe locul unde în urmă cu mai bine de 15 ani s-a demarat o investiţie similară abandonată din lipsă de finanţare. Investiţia privind staţia de epurare se aduaugă celei prin care reţeaua de canalizare din Alba Iulia se extinde cu 44 de kilometri şi pentru care se cheltuieşte suma de 8 milioane de euro. Lucrările de canalizare vor fi încheiate în 2012.

Proiect judeţean de 102 milioane euro

„Sper ca investiţia să fie încheiată mai repede de termenul de 36 de luni prevăzut în contract. Mă bucur că, în sfârşit, o licitaţie a fost câştigată de o firmă din Europa pentru că vom avea de învăţat din experienţa lor. Staţia de epurare completează lucrările de canalizare din oraş. Practic, la finalul acestora, vom putea racorda orice stradă la noul sistem de canalizare“, a spus primarul Mircea Hava.

Cele două investiţii sunt parte component a unui proiect judeţean în valoare de 102 milioane de euro. Proiectul de modernizare a reţelei de apă şi canalizare în Alba este finanţat cu suma de 94 de milioane de euro din fonduri europene. Restul banilor, 8 milioane de euro, reprezintă un împrumut contractat de operatorul judeţean de servicii publice, Apa CTTA SA Alba Iulia. Investiţiile publice au loc în oraşele Alba Iulia, Blaj, Câmpeni, Ocna Mureş, Cugir, Sebeş şi Aiud. În fiecare oraş se extinde reţeaua de canalizare şi se construiesc staţii de epurare.

Compania Hochtief Solutions AG are o experienţă de 143 de ani în domeniul construcţiilor, având anul trecut o cifră de afaceri de 23 de miliarde de euro şi 7.000 de angajaţă în toată lumea. Sucursala din România a firmei a ajuns în 2011 la o cifră de afaceri de 40 de milioane de euro. În prezent construieşte staţii de epurare la Giurgiu, Călăraşi, Slatina şi Mediaş.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite