Alba Iulia: Start la cumpărăturile pentru şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia:  Start la cumpărăturile pentru şcoală
Alba Iulia: Start la cumpărăturile pentru şcoală

Un părinte scoate din buzunar aproximativ 300 de lei pentru a-şi pregăti copilul pentru şcoală. Ghiozdanele şi penarele cu personaje din desene animate sunt cele mai căutate.

Începutul de an şcolar aduce întotdeauna emoţii pentru elevi şi cheltuieli pentru părinţi. Cei care s-au grăbit deja să meargă prin librării şi magazine de specialitate, sunt părinţii viitorilor şcolari.

„Până acum au venit părinţi şi copii care au cumpărat rechizite şcolare, neştiind exact care ar fi necesarul de caiete. Se cumpără acuarele, penare, truse de geometrie, stilouri, mai ales pentru cei care merg prima dată la şcoală. Părinţii acestora sunt foarte preocupaţi şi vin din timp la librărie, cumpărând, în principiu, ce e mai frumos şi mai de calitate pentru cei mici”, a precizat Maria Ciban, vânzătoare la Librăria Mihai Eminescu.

Aceasta a mai precizat că de obicei cea mai multă lume vine la librăria abia după începerea anului şcolar.
„Încă nu au început să vină atât de mulţi clienţi. De obicei, avem foarte multă lume în librărie în prima săptămână de şcoală, când elevii deja ştiu de ce au nevoie. Deocamdată nu ştiu ce fel de manuale folosesc. După începerea anului şcolar, de obicei, vin cu lista făcută de acasă”, a mai spus Maria Ciban.

Cu lista de acasă


Florina Cristina Dărămuş, elevă în clasa a VII-a, a venit cu lista făcută de acasă pentru a-şi cumpăra rechizitele şcolare. „Am ştiut ce materii o să am. Mi-am cumpărat caiete de română şi matematică, un bloc de desen, un caiet special pentru muzică şi geografie, instrumente, acuarele. Bunica mea îmi face cadou aceste rechizite şcolare. Mi-am cumpărat şi un ghiozdan nou”, a spus Florina Dărămuş. Eleva a plătit pe rechizite 50 de lei, iar pe ghiozdan, aproximativ aceeaşi sumă.

În general, cei mici preferă ghiozdane cu personaje celebre, pe când liceenii adoptă un stil mai lejer, în care predomină genţile şi caietele studenţeşti.

„Personajele din desene animate sunt foarte în vogă anul acesta. Hannah Montana este preferată de fete. Avem toate gamele, de la ghiozdane până la penare. Pentru băieţi predomină ca şi personaj Spider Man, imprimat pe ghiozdane şi pe coperţile caietelor”, a spus Zoe Lazăr, casieră într-un magazin de specialitate.

Preţuri pentru toate buzunarele


Preţul rechizitelor şcolare variază în funcţie de aspectul lor, calitate şi firmă. Spre exemplu, valoarea unui caiet cu 48 de file începe de la un leu şi poate ajunge până la 7 lei, în funcţie de numărul de pagini şi de copertă. Preţul penarelor echipate este cuprins între 20 de lei şi 50 de lei. Cele mai ieftine ghiozdane, simple, costă aproximativ 30 de lei. Preţul acestora urcă până la 150 de lei. „Pentru a-şi dota copilul cu tot ceea ce trebuie, cu ghiodan, cu truse şi caiete, un părinte plăteşte 300 de lei. Bineînţeles, avem produse pentru toate buzunarele, o parte din rechizitele şcolare se află deja la oferte speciale de preţ”, a mai spus vânzătoarea Zoe Lazăr.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite