Starea pârtiilor din Alba: zăpadă de 1 metru la Şureanu şi Arieşeni. Preţuri şi spaţii de cazare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pârtiile din Alba se prezintă în condiţii excelente pentru parcticarea sporturilor de iarnă. Weekend-ul care urmează se anunţă foarte aglomerat, atât la Arieşeni cât şi pe Masivul Şureanu.

Starea pârtiilor din Alba este prezentată de serviciul Turism al Consiliului Judeţean.

Arieşeni – Vârtop:
Acces: stațiunea se află la granița dintre județele Alba și Bihor, la o altitudine de circa 1.200 m, aproape de șosea. În județul Alba, ruta este Alba Iulia – Câmpeni pe DN 74 A, apoi pe DN 75 ruta Vadu Moților – Albac – Scărișoara – Gârda de Sus – Arieșeni – Bubești – Vârtop. Distanță Alba Iulia - pârtii: 127 km. Durată: 2 h 30 min, incluzând popasuri.

Drum: este asfaltat în întregime, fiind accesibil oricărui tip de autovehicul. Sunt obligatorii anvelopele de iarnă și, în funcție de stratul de zăpadă de pe șosea, de lanțuri pentru roți.

Parcare: poate deveni insuficientă datorită îngustării carosabilului de către troienele de zăpadă.

Pârtii: în urma ninsorilor abundente, stratul de zăpadă de pe pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 depășește 1 m, fiind suficient pentru practicarea sporturilor de iarnă. Atenție, însă, Vârtop 2 este doar parțial bătătorită de către utilajele speciale, astfel că în partea superioară există o mulțime de denivelări care pot crea dificultăți imprevizibile la coborâre, în special pentru începători.

Meteo: conform prognozelor meteo (www.accuweather.com), vremea urmează să fie deosebit de rece (înregistrând, Duminică, minima termică de -15 grade Celsius), cu cer parțial noros și vânt slab.

Servicii: asistenţă Salvamont; școală de schi la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor.
Informații despre cazare: www.cazare-arieseni.viaromania.eu, www.arieseni.info, www.parcapuseni.ro, www.arieseni-apuseni.ro 

Instalații de cablu: cele două teleschiuri funcționează în regim normal, de marți până Duminică, între orele 10.00 – 17.00. De asemenea, pârtiile sunt prevăzute cu instalație de nocturnă.

Tarife pentru pârtiile Vârtop
Tarife teleschi Vârtop 1: adulţi / copii
1 urcare – 5 lei / 3 lei
Tarife teleschi Vârtop 2: adulţi / copii
1 urcare – 2 lei / 1 leu

Click pe poză pentru galerie foto

image

Domeniul Schiabil Şureanu:

Acces: ruta Sebeş – barajul Oaşa pe DN 67 C, apoi la dreapta, pe lângă baraj pe DJ 704, ruta Oașa – Mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Domeniul Schiabil Şureanu. Distanţă: 82 km. Durată: maxim 2 h 30 min, incluzând popasuri.

Drum: singura porțiune care pune probleme de accesibilitate șoferilor e cea care încheie drumul înspre Domeniul Schiabil Șureanu, și anume tronsonul dintre barajul Oașa și pârtii (DJ 704), pe o lungime de 18 km. Drumul prezintă unele porțiuni de carosabil foarte accidentat și foarte îngust. Totuși, el este accesibil oricărui tip de autovehicul. Sunt absolut necesare anvelopele de iarnă și lanțurile pentru roți (pentru a evita problemele, vă recomandăm să faceți acasă o probă de montare a lanțurilor).

Parcare: la sfârșit de săptămână, parcarea de la baza pârtiilor devine insuficientă, astfel că turiștii sunt obligați să parcheze pe drum, ceea ce va crea o serie de ambuteiaje.

Pârtii: în prezent, toate cele 9 pârtii (A 1, A 2, C 1, C 2, C 3, C 4, S 1, S 2, S 3) sunt funcționale. Stratul de zăpadă măsoară peste 1 m grosime, fiind perfect pentru practicarea sporturilor de iarnă. Pârtiile sunt bătătorite frecvent și nu prezintă denivelări datorate ninsorilor abundente. Predomină zăpada tip powder, ideală pentru snowboard și freeride.

Meteo: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Șureanu ninsorile vor înceta vineri, urmând temperaturi foarte scăzute (înregistrând, sâmbătă și Duminică, minime termice de -15 grade și, respectiv, -16 grade Celsius).

Servicii: asistenţă Salvamont; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schiuri & snowboards în Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiei; trei restaurante de tip after-schi, aflate pe pârtii. Informații despre cazare: www.luncile-prigoanei.ro, www.luncile-prigoanei.eu, www.valeasebesului.ro

Instalații de cablu: atât telescaunul proaspăt inaugurat, cât și cele două teleschiuri funcționează în regim normal, de marți până Duminică, între orele 09.30 – 16.30. În cazul în care vântul va depăși viteza de 60 km/oră, telescaunul va fi oprit din motive de siguranță.

Tarife pentru Domeniul Schiabil Șureanu
Tarife: adulţi / copii
Skipass 1 punct – 5 lei / 4 lei
Skipass 3 puncte – 15 lei / 10 lei
Skipass 6 puncte – 25 lei / 20 lei
Skipass 12 puncte – 45 lei / 35 lei
Skipass pentru o zi – 75 lei / adult şi 60 lei / copil
Teleschi Curmătura – 1 punct / urcare
Teleschi Șureanu – 1 punct / urcare
Telescaun Aușelu – 2 puncte / urcare

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite