Standardele de calitate în turismul rural internaţional discutate la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La prima ediţie a Congresului Internaţional de Turism Rural desfăşurată în România au participat reprezentanţi din Italia, Spania, Franţa, Germania, Grecia, Belgia, Ungaria, Polonia, Croaţia şi Israel. Participanţii au adoptat un document declaraţie, care va fi o recomandare pentru conceptul de turism rural şi atragerea turiştilor.

Evenimentul de la Alba Iulia a reunit peste o sută de reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare şi ai unor companii implicate în domeniul turismului rural. Congresul a fost organizat în perioada 3 – 5 mai de Organizaţia Mondială a Turismului, Federaţia Europeană de Turism Rural (EuroGites), Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Turismului şi ANTREC România.

Declaraţie comună

În urma sesiunilor de profil, specialiştii din domeniul turismului rural şi-au exprimat punctele de vedere în legătură cu atragerea turiştilor în acest sector. Astăzi s-a semnat o declaraţie comună cu titlul „Turismul rural – un instrument pentru construirea identităţii şi o şansă pentru standardele de calitate“.

image

Acesta este un document orientativ valabil la nivel internaţional în ceea ce priveşte atragerea turiştilor pentru a lua contact cu mediul rural.

„Congresul a adus în faţă faptul că dorim să comunicăm atât la nivel local cât şi internaţional cu organizaţiile europene şi autorităţile publice locale. Ne apropiem tot mai mult de calitatea serviciilor oferite de sistemul european, servicii ce vor fi garantate prin etichetă de calitate. Această etichetă va fi adoptată la conferinţa europeană care va avea loc la sfârşitul lunii iulie în Bulgaria“, a spus Emil Comşa, preşedintele ANTREC Alba.

Una dintre principalele necesităţi este calitatea serviciilor. „Cei care activează în acest domeniu ar trebui să fie aproape de asociaţiile specializate în turism. Am propus o cartă a pensiunilor care se doreşte a fi un adevărat sistem de garantare a calităţii serviciilor din România“, a mai spus Emil Comşa.

Recomandări pentru România

Străinii prezenţi au făcut o serie de recomandări pentru turismul rural din România. „Îmi place foarte mult ceea ce am găsit în Cetatea din Alba Iulia.

image

Cred că o şansă pentru această zonă este promovarea specificului local, a obiceiurilor şi a tradiţiilor“, a spus Giovanni Antonio Coco, participant la eveniment, director al Institutului Naţional de Cercetare în Domeniul Turismului, Italia.

Pentru participanţii la congres, organizatorii au pregătit aseară o expoziţie gastronomică cu degustare, iar în această după-amiază au luat parte la o degustare de vinuri la Bucerdea Vinoasă şi cină la Mănăstirea Râmeţ.

În judeţul Alba există zone în care turismul rural a luat amploare în ultimii ani. Este vorba despre Munţii Apuseni, Valea Sebeşului şi Valea Aiudului.

Forum internaţional pentru Regiunea Dunării

În perioada 16-18 mai, tot la Alba Iulia va avea loc un Forum internaţional cu privire la implementarea planul de acţiune al strategiei UE pentru Regiunea Dunării, eveniment susţinut de Adevărul Holding.

„Alba Iulia Bussines Forum – Oraşe şi regiuni inteligente şi durabile“ este o conferinţă cu participare internaţională la care se vor discuta atât proiecte prioritare în cadrul strategiei, cât şi teme precum turism şi moştenire culturală, creativitate, agenda digitală, industria agro-alimentară şi sănătate, cercetare, inovare educaţie, energie regenerabilă şi mediu“, a precizat Eric Barta, secretar general al Consiliului oraşelor şi regiunilor Dunărene, prezent la Congresul Internaţional de Turism Rural.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite