Alba Iulia: Stâlpi de iluminat care funcţionează cu energie solară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Stâlpi de iluminat care funcţionează cu energie solară
Alba Iulia: Stâlpi de iluminat care funcţionează cu energie solară

Noutatea de la Târgul „Energie din surse regenerabile ALEA - 2009“ o reprezintă panourile solare care pot fi montate în vârful stâlpilor de iluminat stradal.

Stâlpi ecologici şi instalaţii de iluminat pentru stradă sau curte sunt cele mai noi produse prezentate în cadrul târgului verde de la Alba Iulia. Stâlpul de iluminat care are de la 6 până la 12 de leduri în loc de bec. Acestea funcţionează cu ajutorul energiei produse de către un panou solar montat în vârful stâlpului. “Un astfel de sistem poate fi instalat foarte uşor, iar beneficiile sunt pe măsură, consumul energetic este redus sută la sută. Stâlpul are montate în vârf un panou solar şi ledurile. Panoul solar absoarbe lumina şi o transformă în energie. O caracteristică a acestui sistem este faptul că lumina produsă nu atrage insecte”, a explicat Istvan Balazs, directorul executiv al firmei importatoare, Revosolar din Harghita.

Stâlpii sunt produşi în Ungaria, unde de aproape doi ani sunt scoşi pe piaţă şi folosiţi la iluminatul stradal. Reprezentanţii firmei importatoare sunt de părere că acest sistem este indicat pentru zone restrânse. „Aceşti stâlpi de 8W şi 16 W nu sunt potriviţi pentru iluminatul stradal în zone foarte populate gen bulevarde sau pieţe, cu un vad mare pentru că nu au lucşii necesari (putere de iluminare) pentru aşa ceva. Sistemul este recomandat spre a fi folosit la iluminatul unor locuri publice mai restrânse“, a explicat Istvan Balazs.

Instalaţiile funcţionează garantat 15 ani, ceea ce înseamnă 50.000 ore. Mecanismul funcţionează automat. „Bateria unui astfel de stâlp este îngropată la 80 de centimetri sub pământ şi este garantată în medie 8 ani de ani. O dată la opt ani aceasta trebuie schimbată, iar costul este de 200 euro. Şi totuşi nu este un dezavantaj pentru că un bec clasic este înlocuit în medie la trei ani, iar costurile pentru schimbarea acestuia sunt chiar mai crescute“, a mai adăugat reprezentantul firmei Revosolar.

În România nu există cerere

Reprezentanţii firmei importatoare au apreciat că sistemul de iluminat a folosit în Ungaria a dus la o reducere a energiei convenţionale cu sută la sută acolo unde a fost aplicat, odată cu scăderea semnificativă emiterii de dioxid de carbon. În lume acest sistem este deja cunoscut şi chiar folosit. „În mai multe oraşe din Ungaria, inclusiv în Budapesta este folosit acest sistem de ilumiat de aproximativ doi ani. Adimistraţiile locale au investit în el pentru că au redus costurile. Şi persoane fizice solicită şi folosesc în gospodării acest sistem deoarece poate fi utilizat independent sau se pot constitui parcuri“ a explicat Molnar Sandor, reprezentantul firmei importatoare.

Pe piaţa românească reprezentanţii firmei sunt de părere că sistemele vor intra ceva mai greu din cauza lipsei de informaţie. „Oamenii nu cunosc încă acest gen de tehnologie şi poartă în ei o doză de scepticism. Opinia tuturor este pozitivă însă trebuie să aibă în primul rând contact cu aşa ceva“, a afirmat Molnar Sandor.  Conform spuselor reprezentanţilor firmei până la ora actuală în România nu a existat cerere pentru aşa ceva. Motivele invocate de aceştia fiind lipsa pieţei şi preţul. Costurile pentru un stâlp de 8W se ridică la 1200 euro, iar pentru unul de 16 la 2200 euro.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite