Alba Iulia: Spitalul din Sebeş, răspândit prin tot oraşul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Spitalul din Sebeş, răspândit prin tot oraşul
Alba Iulia: Spitalul din Sebeş, răspândit prin tot oraşul

Spitalul din Sebeş funcţionează în opt clădiri răspândite în tot oraşul. Spitalul a fost înfiinţat în 1912 de arhiducesa Sofia de Habsburg. Avea la vremea respectivă un număr de 140 de paturi. A fost organizat în sistem pavilionar, situaţie care provoacă probleme în prezent.

Un număr de patru clădiri au fost retrocedate foştilor proprietari de etnie germană. Este vorba despre imobilele în care funcţionează secţiile de Pediatrie, Oftalmologie, compartimentul de Dermato-Venerice şi ambulatoriul de specialitate.

“Până acum ne-am înţeles cu proprietarii şi am rămas în chirie în aceste clădiri retrocedate. Se plăteşte chirie care nu este mare ca valoare. De exmplu pentru secţia de oftalmologie chiria este de 100 de euro pe lună”, a spus directorul spitalului Mircea Boghici.

Proiect vechi, bani puţini

Conducerea unităţii medicale împreună cu Primăria Sebeş au demarat de câţiva ani un proiect privind construirea unui nou pavilion pentru spital. Investiţia a bătut pasul pe loc din anul 2004, când s-au alocat 20.000 de lei pentru realizarea studiului de fezabilitate.

După cinci ani, în 2009, Ministerul Sănătăţii a mai oferit 500.000 de lei, bani cu care se finanţează proiectul tehnic. “Valoarea totală a investiţiei este estimată la cel puţin două milioane de euro şi va fi finanţată atât de la bugetul local cât şi de la Ministerul Sănătăţii. În noul corp de clădire vor fi comasate toate secţiile şi compartimentele care îşi desfăşoară activitatea în sistem pavilionar”, a completat directorul Boghici.

Administraţia locală a plătit aproximativ 120.000 de lei în scopul achiziţionării aparaturii necesare efectuării operaţiilor laparoscopice. “În acest an, în bugetul municipiului Sebeş a fost cuprinsă suma de 100.000 lei pentru finanţarea cheltuielilor de capital la Spitalul municipal”, a declarat primarul Mugurel Sârbu.

Deserveşte 72.000 de locuitori

Extinderea spitalului va consta într-un corp de clădire format din demisol, parter şi etaj, pe un spaţiu de 660 de metri pătrăţi arie construită, respectiv de 2.000 de metri pătraţi arie desfaşurată. Cladirea nouă va avea legatură cu cea veche doar pentru personal.

La demisol va fi organizat compartimentul de primiri urgenţe, precum şi cabinetele de consultaţii în domeniile ORL, ortopedie, oftalmologie. Parterul va cuprinde cabinet şi săli de tratament pentru cardiologie, interne, neurologie, psihiatrie, pediatrie, în timp ce la etaj vor fi organizate două secţii şi două compartimente cu un total de aproape 80 de paturi.

În prezent, unitatea medicală are 301 paturi (110 paturi în clădirea centrală şi 191 de paturi în cele şapte pavilioane) şi deserveşte o populaţie de 72.000 de locuitori, atât din Sebeş cât şi din zonele rurale din apropiere. În condiţiile alocării banilor necesari, atât de minister cât şi de Consiliul local, conducerea spitalului estimează că investiţia va fi terminată într-un an de zile.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite