Alba Iulia: Condiţii inumane în Spitalul din Zlatna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Condiţii inumane în Spitalul din Zlatna
Alba Iulia: Condiţii inumane în Spitalul din Zlatna

Bolnavii internaţi la Spitalul Orăşenesc din Zlatna sunt nevoiţi să suporte temperaturi foarte scăzut. Unitatea medicală nu are gaz metan şi nu poate să asigure energia termică pentru încălzirea saloanelor şi a cabinetelor medicilor.

În majoritatea saloanelor temperatura nu depăşeşte 10 grade Celsius. Cei 20 de bolnavi care au mai rămas s-au mutat în saloanele ceva mai călduroase şi dorm îmbrăcaţi şi cu mai multe pături peste ei.

 „Îi foarte frig noaptea. Îmi vine să strig aşa de frig e. Sufăr cu inima şi cu plămânii. Am închiriat un aparat de respirat. M-a costat un milion patru sute de lei. Şi medicamentele sunt foarte scumpe. Nu avem nici apă caldă. Nu m-am spălat de 2 săptămâni. Am împrumutat un radiator de la femeile din salonul vecin. Aşa ne descurcăm“, a spus Aurel Dafina, în vârstă de 53 de ani.

„Vrem să ne facem bine, nu să murim de frig“


Aproape toţi bolnavii internaţi sunt pensionari care nu au cum să se trateze acasă, dar nu au nici bani că să meargă la spitalul din Alba Iulia. Suferă de boli care necesită tratamente ce pot fi făcute doar în spital.

„Nouă să nea dea căldură. Îngheţăm aici. Suntem internaţi ca să ne facem bine, nu să murim. Am tensiunea mare şi trâbă să stau în spital. Dorm îmbrăcat şi cu două pături. Nu suntem ciobani să stăm la oi şi să dormim afară“, a declarat Ioan Iancu, de 83 de ani, veteran de război. Colegul de salon al acestuia, Ioan Cîmpean (70 de ani), a spus că va pleca acasă dacă nu se remediază situaţia.

Într-un alt salon sunt internate trei femei. „Dacă e frig nu avem ce să facem. Noaptea ne îmbrăcăm şi ne punem mai multe pături pe noi. Personalul se ocupă de noi, dar nu are ce să facă mai mult“, a afirmat Maria Ioan, în vârstă de 79 de ani.

Datorii de peste 200.000 de lei

Pentru personalul medical este prima situaţie de acest gen cu care se confruntă de când lucrează aici. „E destul de rău şi pentru bolnavi şi pentru noi să lucrezi în condiţiile astea. Lucrez de 20 de ani în spital şi nu am rămas niciodată fără căldură“, a declarat Marioara Neag, asistentă medicală.

Conducrea unităţii medicale nu are, deocamdată, nicio soluţie. „Avem datorii de peste 200.000 de lei. Am discutat şi la Primărie şi la Consiliul Judeţean, dar nu am primit niciun ajutor până acum. Noi nu avem bani cu ce să plătim datoria“, a spus Alexandru Olălău, managerul spitalului.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite