Sănătatea în criză: Spitalele din Alba pierd 373 de paturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Restructurarea spitalelor a fost prevăzută printr-un ordin al Ministrului Sănătăţii care a intrat în vigoare la data de 1 iunie. La fiecare spital din judeţul Alba a a fost redus numărul de paturi cu 10 până la 70 de locuri. La Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba secţiile de ORL, oftalmologie şi dermatologie vor deveni compartimente medicale.

Secţiile medicale trebuie să aibă minim 25 de paturi. Specializările care au un număr mai mic de paturi devin compartimente de specialitate, care nu mai au nevoie de şefi de secţie, asistent şef.

Personal redistribuit

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba numărul paturilor reduse este de 69. Vor fi transformate în compartimente secţiile ORL, oftalmologie şi dermatologie. „Personalul care nu va mai fi pe schema de la aceste secţii va fi redistribuit la alte secţii unde este nevoie. Spitalul din Alba Iulia are deficit de persoanl. De exemplu asistentele de pe secţia de dermatologie pot fi redistribuite la secţia de boli infecţioase unde avem 50 de paturi şi doar 11 asistente. Desfinţarea secţiei înseamnă în primul rând desfiinţarea unor funcţii“, a explicat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, Doru Drăgan.

Bolnavii nu percep noua schimbare în acelaşi mod. „Spitalele sunt şi aşa suprasolicitate. Trebuie să te programezi din timp pentru o internare. În sănătate se face totul după ureche şi nimeni nu se gândeşte că asta e cel mai important serviciu pe care ar trebui să-l ofere Statul“, a spus Emil Câmpan, de 45 de ani, din Alba Iulia.

Bani mai puţini pentru serviciile medicale

Reducerea de paturi afectează şi modul în care serviciile spitaliceşti sunt plătite de către Casa de Asigurări de Sănătate.  „Paturile reduse înseamnă bani mai puţini de la CAS Alba. La noi au fost reduse 35 de patruri şi au fost afectate aproape toate secţiile. Sunt mai puţine locuri la chirurgie, interne, pediatrie şi fizioterapie. Deocamdată nu ştim ce personal trebuie încadrat pe o secţie redusă, deci nu ştim câţi oameni ar putea fi afectaţi.

La Abrud este nevoie de medici, dar persoanl medical şi auxiliar este suficient. Şansa noastră sunt cele 10 paturi de spitalizare de zi care ne-au fost acordate. Încercăm să vedem cum vom putea să obţinem maximul de bani de pe aceste servicii pe care le vom oferi“, a spus Liviu Ardelean, managerul Spitalului din Abrud.

Personalul medical din acest spital este nemulţumit de aceste schimbări, dar obligat să se conformeze. „Eu am noroc că sunt asistent generalist şi am trecut prin mai multe secţii. Sper să am în continuare serviciu. Cel mai greu e pentru asitentele care au lucrat zeci de ani într-o specialitate şi acum  trebuie să o schimbe. Avem o grămadă de probleme, reduceri de salariu şi schimbări, chiar posibilitatea de a pierde slujba“, a spus Claudia Cenuşă asistentă la secţia pediatrie din Abrud.

Paturile reduse la spitalele din Alba:

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba - 69 de paturi,

Spitalul Sebeş -70 de paturi,

Spitalul Zlatna - 10 paturi,

Spitalul Cugir - 30 de paturi,

Spitalul Blaj -31 de paturi,

Spitalul Abrud -35 de paturi,

Spitalul Câmpeni - 35 de paturi,

Spitalul de Pneumofiziologie Aiud - 23 de paturi,

Spitalul Ocna Mureş - 25 de paturi,

Spitalul Aiud -35 de paturi,

Centru de Sănătate Baia de Arieş - 10 paturi.
 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite