Spitalele din Alba cheltuie mai puţin decât anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 10 milioane de lei este suma contractată de la Casa de Asigurări de Sănătate Alba de unităţile medicale din judeţ. Cele mai mari bugete le vor avea spitalele din Alba Iulia, Blaj, Aiud, Sebeş şi Câmpeni, iar cel mai mic Spitalul din Zlatna.

Spitalele din judeţ sunt în plin proces de contractare a serviciilor medicale cu Casa de Asigurări de Sănătate Alba. Sumele contractate pentru serviciile spitaliceşti sunt cu aproximativ 15% mai mici ca anul trecut. Cele mai mari bugete le vor avea spitalele care au medici specialişti, mai multe specialităţi medicale şi o bună dotare cu aparatură.

Fonduri de 9,7 milioane de lei

„La acest moment sunt încheiate contracte cu toate spitalele din judeţ. Zece unităţi spitaliceşti şi un sanatoriu. Suma totală contractată pentru servicii spitaliceşti este de 9,7 milioane de lei (aproximtiv 2,3 milioane de euro). Faţă de anul trecut, sumele sunt cu 10-15% mai mici“, a spus Gheorghe Munteanu, director executiv la Casa de Asigurtări de Sănătate Alba. Cele mai mari  sume contractate sunt la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia.

„Noi avem contractate 2.600 de cazuri pentru spital. La acest moment, laboratorul de analize este în proces de acreditare, iar pentru secţia de imagistică aşteptăm certificarea ISO. După ce vom avea aceste acreditări, vom încheia contractul cu CAS Alba“, a precizat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia, Doru Drăgan. Valoarea serviciilor contractate de Spitalul Judeţean se ridică la circa 4.000.000 de lei.

Servicii medicale au fost contractate şi de spitalele din Blaj, Aiud, Sebeş şi Câmpeni. „Contractarea se face în funcţie de numărul de paturi dintr-o unitate şi durata optimă de spitalizare. Contează şi dotarea medicală dar mai ales cea cu personal“, a mai spus medicul Gheorghe Munteanu.

Mai puţini specialişti, mai puţini bani

Spitalele din Zlatna, Cugir, Ocna Mureş şi Baia de Arieş au contractate mai puţine servicii spitaliceşti pentru anul acesta. Cea mai mare problemă cu care se confruntă aceste unităţi este lipsa specialiştilor. „De exemplu, la spitalul de la Baia de Arieş există doar secţii de Interne, Pediatrie şi Ginecologie. O situaţie asemănătoare este şi la spitalul din Zlatna, unde există doar un medic internist, un medic de medicina muncii şi un mecic radiolog“, a mai spus directorul executiv al CAS Alba.

„Noi avem doar 45 de paturi, suntem cel mai mic spital din judeţ, e normal să avem cel mai mic buget, aproximativ 1,2 milioane lei. Am reuşit să organizăm şi o secţie de urgenţe, unde permanenţa este asigurată de patru medici de familie“, a spus Horia Timiş, managerul spitalului din Zlatna.





Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite