Specialişti în urgenţe medicale pe cale de dispariţie la Spitalul din Alba Iulia. Cine ne tratează?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toate funcţiile de şefi de secţii de la  Spitalul Judeţean sunt scoase la concurs
Toate funcţiile de şefi de secţii de la Spitalul Judeţean sunt scoase la concurs

Din ce în ce mai puţini medici sunt interesaţi să lucreze în sistemul medical de stat. La ultimul concurs organizat de Spitalul de Urgenţă Alba nimeni nu s-a arătat interesat să ocupe cele două posturi de specialişti în medicină de urgenţă.

Una dintre secţiile Spuitalului de Urgenţă Alba care are nevoie de specialişti ca de aer este ce de Urgenţă. Şi nici nu sunt semne că vor fi mai multi medici. Unitatea medicală a scos la concurs două posturi de Specialişti în urgenţe medicale, însă nimeni nu s-a prezentat la concursul organizat joi.

43.000 de consultaţii/an

„Iniţial şi-a depus dosarul de candidat un tânăr care şi-a luat examenul de specialist de curând. Pentru noi ar fi fost un mare câştig, însă nu s-a prezentat la examen. Nu ştim din ce cauză. O să luăm legătura cu rectorul Facultăţii de Medicină din Cluj Napoca, sperăm să găsim măcar un medic specialist, întrucât secţia este supraaglomerată, iar personalul insuficient“, a spus Nicoleta Coşarcă, managerul Spitalului de Urgenţă Alba.

Dacă în urmă cu doi ani, pe secţia de Urgenţă a celui mai mare Spital din Alba erau încadraţi 16 medici, acum au rămas 11, dintre care doi vor pleca la rezidenţiat. Potrivit legii, la un număr anual de 20.000 de consultaţii, pe fiecare tură ar trebui să fie câte 5 medici. La UPU Alba Iulia s-au înregistrat anul trecut 43.000 de consultaţii, iar pe tură lucrează doar doi medici, din cauza deficitului de personal.

„Ultimul medic a fost angajat la noi în urmă cu doi ani. De atunci, doar am pierdut cinci colegi, în general au ales să lucreze în Occident“, a punctat Ioan Boilă, şeful secţiei de Urgenţă.

Spitalul de Urgenţă a mai scos la concurs încă 5 posturi de medici pe: ATI, Radiologie, Cardiologie şi Obstetrică-Ginecologie. Toate au fost ocupate.

Citiţi aici care sunt medicii care au ocupat posturile.

În spitalele din România un medic specialist câştigă între 1.430 lei -1.790 lei la stat, respectiv 2.000-2.500 euro la privat. Şio mai descurajaţi sunt medicii rezidenţi care primesc lunar între 940- 1.300 lei la stat, respectiv 1.500 euro la privat. În spitalele din din strainatate munca unui medic este răsplătită lunar cu  1.800-7.000 euro.

Statistica cu numarul de medici, din 2007 până în 2010, care au plecat din ţară:
2007 - 1500
2008 - 2100
2009 - 1800
2010 - 2500

Ţările spre care au migrat specialiştii români:

Anestezişti - Belgia, Franta şi Germania
Chirurgi - Germania, Marea Britanie, Spania şi Franta
Medici de familie - Marea Britanie şi Franţa



Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite