„Şpăgarul“ de la ANOFM a primit mita într-o sacoşă roşie la intrarea în Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu Bian
Silviu Bian

Ancheta procurorilor DNA în cazul fostului şef al ANOFM şi vicepreşedinte al PDL Alba, scoate în evidenţă faptul că Silviu Bian a primit în repetate rânduri mită de la subalternii săi din structurile judeţene ale Agenţiei.

Procurorii DNA susţin că Silviu Bian ar fi primit, în mod repetat , în perioada decembrie 2010 - octombrie 2011, şpagă de 101.000 lei şi 22.000 euro de la funcţionarii Agenţiilor Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă.  Alături de Silviu Bian, procurorii DNA au mai trimis în judecată şi o subordonată a fostului şef de la ANOFM, Maria Ţichindelean, care este acuzată că ar fi primit 10.000 de lei de la cei care i-au dat mită fostului preşedinte al ANOFM.

În rechizitoriul procurorilor DNA cele mai multe înregistrări audio şi video îi au ca protagonişti pe Silviu Bian şi Cristache Ristea, director executiv al Centrului Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov. În sarcina sa, anchetatorii au reţinut complicitatea la infracţiunea de luare de mită în formă continuată. Ristea este cel care l-a denunţat pe Bian la DNA.

„ La data de 13.09.2011, RISTEA CRISTACHE a formulat un denunţ,arătând, în esenţă, că din luna februarie 2011, circa 50-60% din sumele încasate pentru salarii la nivelul Centrului Râşnov s-au colectat în vederea remiterii către BIAN SILVIU, preşedintele ANOFM. Activitatea de colectare a fost asigurată de RISTEA CRISTACHE, la cererea expresă a lui BIAN SILVIU. RISTEA CRISTACHE a mai precizat că solicitarea de către BIAN SILVIU a sumelor de bani menţionate s-a făcut în mod expres la începutul anului 2011, imediat după alocarea unei părţi din sumele solicitate pentru proiect, acesta dând de înţeles că, în cazul nerespectării acestor solicitări de remitere a unui procent din remuneraţii, el dispune de pârghiile legale necesare pentru împiedicarea alocării procentului de 25%, fapt cu consecinţe negative asupra realizării activităţilor, primirii retribuţiilor şi derulării proiectelor“, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Banii ar fi fost fost pretinşi de Bian Silviu pentru ca, în calitate de ordonator principal de credite, să vireze 25% din costul proiectelor finanţate din fonduri ale Uniunii Europene, care reprezenta tocmai partea ce trebuia plătită de Agenţile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă implicate în proiect.

Din documentul procurorilor rezultă că Silviu Bian şi Cristache Ristea au convenit  telefonic în 17 septembrie 2011, să se întâlnească la intrarea în municipiul Alba Iulia, unde Silviu Bian deţine o casă,. Înregistrările audio şi video arată că fostul şef al ANOFM  a primit 19.000 lei şi 22.000 euro, bani colectaţi de subordonatul său de la Râşnov de la persoanele implicate în proiecte cu finanţare europeană.

Însemnările procurorilor arată că Ristea Cristache a pus banii  într-o pungă de plastic transparentă, iar apoi într-o altă pungă, de culoare roşie, după ce în prealabil şi-a „abandonat“ soţia şi pe cumnatul său în oraşul Sebeş, pentru a se prezenta singur la întâllnirea cu şeful său.

RISTEA CRISTACHE a coborât din autoturism având în mână punga de culoare roşie în care se aflau sumele de bani. RISTEA CRISTACHE s-a adresat lui BIAN SILVIU spunându-i: V-am adus ăia; BIAN întrebând: Ce aveţi aicea, iar RISTEA răspunzând: Sunt ăia…îi ştiţi dumneavoastră. Conform imaginilor video, BIAN SILVIU a deschis portiera autoturismului cu care venise şi a pus punga de culoare roşie pe bancheta din spate. În continuarea dialogului, BIAN l-a avertizat pe RISTEA să fie atent, să nu vorbească la telefon“, se mai arată în documentul de acuzare al procurorilor.

Dialogul dintre Bian şi Ristea în momentul „tranzacţiei“

BIAN SILVIU: Ce faceţi domnu’? Singur plecaţi?
RISTEA CRISTACHE: A, i-am debarcat! Cred că mă, mă lasă nevasta domnu’ preşedinte
BIAN SILVIU: Unde-i doamna?
RISTEA CRISTACHE: V-am adus ăsta! Am lăsat-o, le-am lăsat aci în SEBEŞ
BIAN SILVIU: Ce aveţi aicea
RISTEA CRISTACHE: Şi pe ea şi pe cumnatu-meu. Sunt ăia…îi ştiţi dumneavoastră
BIAN SILVIU: Aveţi grijă, domnu’ RISTEA! Doamne fereşte! Să nu vă…
RISTEA CRISTACHE: Da! Ă…!

Silviu Bian, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă şi al Consiliului de administraţie din cadrul ANOFM, fost vicepşreşedinte al PDL Alba, este în arest preventiv din 19 octombrie., pentru „şpagă“ în formă continuată.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite