Soţia biologului român dispărut în Pacific: „Visul lui de o viaţă era să ajungă în Noua Zeelandă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soţia lui Mihai Nagy Muncuş,biologul român dat dispărut în Pacific, spune că va merge pe Insula Raoul pentru a vedea cu ochii ei cum decurg căutările. Deopcamdată, cercetătorul este căutat  de două zile, atât din aer , cât şi la sol.

Soţia biologului din Alba Iulia dat dispărut luni dimineaţa, în Insula Raoul din Pacific,  susţine că a primit ultimele informaţii de la echipa de la faţa locului astăzi, în jurul prânzului.

Primele căutări, oprite după două zile şi jumătate

Căutările biologului de 33 de născut în Alba Iulia sunt deocamdată oprite: „Căutările s-au făcut atât în larg cu ajutorul elicopterului, dar şi la sol. Cei implicaţi au înceract să afle orice indiciu care să ducă la găsirea lui Mihai. Soţul meu era pasionat de fotografie, aşa că au fost luate în calcul şi grotele de pe insula Raoul, dar şi de pe alte insule mai mici din zonă. Eu ştiu că este un om foarte conştiincios şi responsabil, aşa că nu cred că s-a aventurat în locuri periculoase“, a spus Kinga Nagy Muncuş, soţia biologului dat dispărut în Pacific.

Cel mai probabil, vor fi reluate joi dimineaţa, când Kinga Nagy Muncuş intenţionează să plece spre Noua Zeelandă, iar de aici pe insula pe care a dispărut soţul ei. „Aştept în această seară ultimele informaţii de la Departamentul de Conservare, cu care am ţinut legătura în permanenţă în ultimele zile“, a mai afirmat Kinga.

Potrivit spuselor soţiei sale, biologul este implicat într-un program de conservare a florei Insulei Raoul. „Principala activitate în care este implicat se referă la extirparea plantelor invasive. Practic, se doreşte conservarea florei specific insulei “, a mai completat Kinga.

Visul de o viaţă: „Să ajungă în Noua Zeelandă“

Soţia singurului biolog din Europa selectat în acest proiect internaţional spune că programul de lucru este unul foarte strict pe insulă. „Fiecare membru al echipei de cercetători are la dispoziţie doar o oră pe zi pentru a discuta cu familia şi prietenii. La ora 22.00 se dă stingerea cum s-ar zice, iar la ora 6.00 dimineaţa începeau activitatea“, a afirmat soţia sa.

Mihai Muncuş s-a alăturat echipei de biologi ca şi voluntar în luna octombrie 2011 şi potrivit contractualui, trebuie să rămână alături de cei şapte membri ai echipei de cercetare până în aprilie 2012. „Participarea lui Mihai la acest proiect internaţional este rezultatul unei selecţii foarte riguroase. Este singurul biolog din Europa cooptat, probabil şi CV-ul lui a impresionat. Visului de o viaţă a fost să ajungă în Noua Zeelandă“, a subliniat Kinga.

Insula Raoul din Pacific. Click pe poză pentru o galerie foto cu biologul Mihai Muncuş

image

Biologul dispărut a înfiinţat împreună cu soţia sa Asociaţia Biounivers în judeţul Alba, organizaţie care şi-a propus să realizeze activităţi în scopul cunoaşterii şi ocrotirii naturii, monitorizării şi conservării biodiversităţii şi promovării conceptului de ecoturism. Principalele activităţi au fost dedicate zonei Munţilor Trascău.

Plecarea a atârnat de „de un fir de păr”

La scurt timp după ce a ajuns pe Insula din Pacific, Mihai a descris pe blogul personal ce a înseamnă să fie la de mii de kilometri depărtare de casă:

„Cel mai greu mi-a fost să mă gândesc că voi fi despărţit de Kinga atât de mult timp. Legătura dintre noi era foarte puternică şi mai fusesem despărţiţi pentru perioade scurte de timp. Îmi amintesc că atunci când lucram la ICAS la Cluj şi locuiam în Oradea, plecam luni dimineaţa şi veneam joi sau vineri acasă. Ce voi face acum când trebuie să lipsesc 6 luni de zile? Simţeam că îmi fuge pământul de sub picioare şi simţeam o durere în parte stângă a pieptului… mă durea inima. La propriu...

În plus mai erau şi părinţii mei. Ştiam cât de mult ţin la mine şi că le va fi foarte greu să mă ştie plecat aşa departe. Mă simţeam într-un fel vinovat că o să produc multă durere în sufletele celor apropiaţi şi multe lacrimi. Mă gândeam cât de greu o să-i fie soţiei mele, mamei mele şi tatălui meu fără mine, dar totodată mă gândeam că plecarea mea a depins de atât de multe ori „de un fir de păr” încât dacă nu ar fi fost voia Celui de Sus nu cred că s-ar fi realizat. Şi dacă El m-a ajutat, cu siguranţă că tot El va avea grijă şi de cei dragi mie ca să ne revedem cu bine la întoarcere.“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite