Şomerii din Alba învaţă ca să se poată angaja

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şomerii din Alba îşi maximizează şansele găsirii unui loc de prin cursurile de formare profesională care au devenit o oportunitate pe care tot mai multe persoane o iau în calcul.

Finisor în construcţii, instalator şi cosmetician sunt meseriile care au cea mai mare căutare pe piaţa muncii şi la cursurile pentru care se înscriu şomerii albaiulieni. „Din datele pe care le avem în acest moment rezultă că şomerii din judeţul Alba sunt interesaţi de meserii din domeniul construcţiilor, dar şi de cea de cosmetician“, a precizat Vasile Bugnar, director adjunct al AJOFM Alba.

„Ştiu să tund, să coafez şi să machiez încă din liceu. Am absolvit şcoala de asistente de farmacie şi nu am reuşit să îmi găsesc o slujbă aşa că m-am înscris la un curs de cosmeticiene. Am nevoie de un loc de muncă şi fac tot ce pot şi ştiu să mă pot angaja“, a declarat Mihaela Lăcătuş, 24 ani.

Finisor în construcţii şi instalator sunt meseriile pentru care atât angajatorii cât şi angajaţii optează în număr tot mai mare în acesată perioadă. „Firmele de construcţii sunt primele care primăvară demarează lucrările şi implicit angajează sau reangajează o bună parte din muncitori“, a declarat directorul AJOFM Alba, Corneliu Engi. Datele AJOFM Alba arată că în luna martie peste 1.000 de şomeri au fost angajaţi dintre care aproximativ 400 în domeniul construcţiilor.

Mai mulţi finisori în construcţii şi cosmeticiene

Pe lângă finisor în construcţii, instalator şi cometician cele mai căutate meserii pentru care au optat până în prezent şomerii albaiulieni au fost cele de lucrător de prelucrare şi introducere datelor în calculator, bucătar şi mecanic agricol. În funcţie de vârstă şi de abilităţi cursanţii aleg meseriile care consideră că îi va ajuta să îşi găsească un loc de muncă.

„Am ales să urmez cursul de bucătar pentru că gătitul este o pasiune de-a mea. Cu toate că nu are nicio legătură cu meseria mea anterioară de fotograf, am vrut să primesc o confirmare pentru cunoştinţele mele în domeniul gastronomic, dar şi să îmi îmbogăţesc aceste cunoştinţe“, a declarat Maria Cândea, cursantă pentru meseria de bucătar.

Media de vârstă a cursanţilor variază în funcţie de domeniile pentru care optează. „Pentru meseria de bucătari media de vârstă trece de 30-35 de ani. Cei mai tineri participanţi aleg cursurile de operatori calculatoare şi frizeri şi provin de multe ori din rândurile absolvenţilor“, a mai spus Maria Goţa angajata AJOFM Alba la compartimentul de formare profesională.

Rata şomajului la ora actuală în judeţul Alba este de 12 la sută, iar numărul şomerilor depăşeşte 22.500 de persoane.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite