Şomerii de la Metalurgica Aiud îşi cer drepturile în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şomerii s-au manifestat zgomotos la adresa conducerii societăţii la care au lucrat
Şomerii s-au manifestat zgomotos la adresa conducerii societăţii la care au lucrat

Aproximativ 200 de foşti angajaţi ai societăţii Metalurgica Transilvană SA Aiud au protestat, azi dimineaţă, timp de o oră în centrul oraşului împotriva conducerii firmei. Disponibilizaţii au cerut plata celor trei salarii compensatorii promise înainte de a fi concediaţi şi revenirea la fostele grupe de muncă, lucru ce le-ar permite să iasă mai repede la pensie.

Protestatarii i-au înmânat primarului Horaţiu Josan două petiţii cu revendicările lor şi un tabel cu semnăturile a 138 de foşti angajaţi ai societăţii, disponibilizaţi în cursul anului 2009 şi în 2010. Primarul a promis că va transmite petiţiile, atât la conducerea firmei cât şi la Guvern.

„Sunt tată a doi copii, iar soţia a fost disponibilizată în 1991 tot de la Metalurgica. Nu mai lucrează de atunci. Din luna martie voi lua şomaj, 5,5 milioane de lei maxim. Nu ştiu cum o să ne descurcăm. Până mergea Metalurgica, Aiudul a fost prosper. De când s-a deteriorat situaţia cu fabrica este un oraş aproape mort. La meseria mea nu mai găsesc altceva deşi mi-am depus cereri la mai multe firme“, a spus Teodor Boancă (41 de ani), fost maşinist pod rulant.

Protest la Aiud

Teodor Boancă a spus că una dintre principalele revendicări este repunerea în drepturi a foştilor şi actualilor muncitori în ceea ce priveşte grupele speciale de muncă. O decizie favorabilă ar permite unei importante părţi din cei disponibilizaţi să iasă la pensie.

Rata neoficială a şomajului: 50 la sută

„Vrem să ne dea salariile compensatorii pe care le aşteptăm din august anul trecut. La început ne-au primis cinci salarii, apoi au ajuns la trei. Ne-au tot minţit de atunci. Au dat afară toţi specialiştii. Au mai rămas în fabrică doar cei cu relaţii. S-au făcut abuzuri mari“, a declarat Iuliu Crişan (48 ani), şef de schimb timp de 24 de ani la Metalurgica.

Protest la Aiud

Primarul din Aiud a promis sprijin, dar a precizat că rezolvarea revendicărilor nu depinde de administraţia locală. „În ceea ce priveşte salariile compensatorii, societatea trebuie să îşi ţină cuvântul şi să le plătească. Metalurgica are viitor în momentul în care poate depăşi perioadă dificilă, lucru care depinde şi de revigorarea economiei la nivel naţional“, a afirmat Horaţiu Josan.

Primarul a mai spus că rata oficială a şomajului în Aiud este de 12 la sută. „Procentul forţei de muncă neocupată este, însă, undeva la 50 la sută din populaţia activă“, a completat primarul Josan. Conducerea societăţii Metalurgica Transilvană nu a putut fi contactată pentru a exprima un punct de vedere.

Numărul angajaţilor de la Metalurgica a scăzut continuu în ultimii 20 de ani. Dacă în 1990 aici lucrau 10.000 de muncitori, astăzi sunt aproximativ 90. În 2009 şi în primele două luni din 2010, au fost concediaţi peste 400 de persoane în mai multe etape. Ultima tranşă de muncitori de la Metalurgica a intrat în şomaj la 1 martie 2010. Societatea este în proprietatea companiei Remarul 16 Februarie din Cluj-Napoca.

image
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite