Alba Iulia: Şomerii s-au pus cu burta pe carte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursurile de calificare şi recalificare au căutare în rândul şomerilor din Alba. Anul acesta numărul celor care s-au înscris la astfel de cursuri a fost de aproape 1.000 de persoane.

Perioada crizei economice îi face pe oameni să îşi reevalueze oportunităţile, situaţia materială şi profesională în care se află. Odată cu creşterea ratei şomajului în judeţul Alba la aproape 12 la sută, a crescut şi voinţa oamenilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă de a-şi maximiza şansele găsirii unei slujbe.

În primele 10 luni ale anului în curs, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba prin Centrul Local de Formare Profesională a Adulţilor din Blaj a organizat 38 de cursuri de formare profesională care au fost absolvite de peste 900 de participanţi.

Aproximativ jumătate dintre aceştia şi-au găsit un loc de muncă. „Aproape toate grupele din meseriile pentru care s-au organizat cursuri de calificare au fost complete“, a declarat Corneliu Engi, directorul AJOFM Alba.

De la fotografie, la bucătărie

Cele mai căutate meserii pentru care au optat şomerii albaiulieni au fost cele de lucrător de prelucrare şi introducere datelor în calculator, bucătar şi lucrător în comerţ.

„Am ales să urmez cursul de bucătar pentru că gătitul este o pasiune de-a mea. Cu toate că nu are nicio legătură cu meseria mea anterioară de fotograf, am vrut să primesc o confirmare pentru cunoştinţele mele în domeniul gastronomic, dar şi să îmi îmbogăţesc aceste cunoştinţe“, a declarat Maria Cândea (54 ani), cursantă pentru meseria de bucătar.

Ambiţia, dar şi nevoia i-a împins pe unii albaiulieni să urmeze chiar două cursuri. „Am absolvit prima dată cursul de calculatoare pentru a învăţa elementele generale şi minime de a mă descurca în domeniul informatic. M-am înscris şi la cursul de lucrător în comerţ pentru că am vrut să îmi deschid un aprozar“, a afirmat Rodica Dăian (42 ani), o altă absolventă a cursurilor.

Cursanţi de toate vârstele

Media de vârstă a cursanţilor variază în funcţie de domeniile pentru care au optat. „Pentru meseriile de lucrători în comerţ şi bucătari media de vârstă trece de 30-35 de ani.

Cei mai tineri participanţi aleg cursurile de operatori calculatoare şi frizeri şi provin de multe ori din rândurile absolvenţilor“, a spus Maria Goţa, funcţionar la compartimentul de formare profesională. Cei mai norocoşi absolvenţi ai cursurilor de formare profesională îşi găsesc un loc de muncă chiar în timpul cursului.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite