Alba Iulia: Slalom printre umbreluţe, mese şi ospătari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Slalom printre umbreluţe, mese şi ospătari
Alba Iulia: Slalom printre umbreluţe, mese şi ospătari

Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia a devenit pe timp de vară raiul teraselor. Deşi sezonul estival este aproape de sfârşit, în ultimele săptămâni şi-au expus mesele pe bulevardul pietonal alte noi terase.

De la restaurante până la cafenele, de la fast-food până la gelaterie, comercianţi au decis să-şi sporească vânzările atrăgăând clienţii cu umbrele care să-i ferească de razele soarelui, precum şi cu meniuri „hapy hour”, ce includ preţuri reduse în prima parte a zilei. Albaiulienii sunt astfel obligaţi să facă slalom printre umbrelele de soare, scaune, mesele ori chiar ospătarii ce servesc în plină stradă.

Terasele au autorizaţie


Cele peste zece terase care şi-au extins activitatea pe trotuarele bulevardului Transilvaniei, în zona pietonală au obţinut din timp autorizaţie din partea Primăriei Alba Iulia. „Toate terasele au primit autorizaţie conform certificatului de urbanism. Înainte de a li se acorda această autorizaţie, patronii au fost verificaţi prin mai multe controale desfăşurate de către inspectorii noştri”, a precizat Mihai Pripon, consilier juridic în cadrul Serviciului Administrarea Domeniului Public şi Privat al Primăriei Alba Iulia.

Acesta a mai spus că patronii trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru ca terasele să-şi poată desfăşura activitatea pe bulevard. Mocheta verde, precum şi delimitarea suprafeţei ocupate prin plante verzi sunt absolut obligatorii.  „De asemenea, terasele trebuie să aibă amplate coşuri de gunoi şi nu pot funcţiona după ora 23.00”, a mai spus Mihai Pripon.

Patronii de terase trebuie să plătească 50 de bani pe zi pentru mentru metrul pătrat ocupat din Bulevardul Transilvaniei. 
La Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Alba nu s-au înregistrat deocamdată plângeri din partea oamenilor pentru deranjarea liniştii publice sau muzică dată la volum prea mare. Cu toate acestea, în următoarea perioadă, inspectorii CJPC Alba vor desfăşura un control la terasele din Alba Iulia.

Păreri împărţite


Unii dintre albaiulieni consideră că bulevardul arată frumos după lucrările de modernizare, dar terasele îi micşorează farmecul. „Îmi place foarte mult cum au amenajat bulebardul, dar la capitolul civilizaţie mai avem de învăţat. Mulţi din cei pe care îi văd pe aici, trec fără probleme pe spaţiul verde sau aruncă pe jos mucurile de ţigară. E bine că sunt terase şi bănci, dar sunt prea multe şi ocupă prea mult spaţii”, a spus albaiulianul Ioan Avram, care are un atelier pe bulevardul Transilvaniei. De cealaltă parte, fenomenul teraselor în plină stadă este întălnit în mai toate oraşele mari, precum Cluj, Sibiu, Timişoara ori Bucureşti.

„În toate oraşele mari, unde sunt străzi pietonale sunt şi terase. Mie îmi place foarte mult cum arată bulevardul. Terasele dau un aer cochet şi poţi să-ţi imaginezi măcar pentru un moment că eşti de fapt la mare sau într-o staţiune unde te poţi relaxa”, a spus albaiulianca Iulia Micu.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite