Alba Iulia: Situaţia de la Roşia Poieni a fost analizată la Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Situaţia de la Roşia Poieni a fost analizată la Guvern
Alba Iulia: Situaţia de la Roşia Poieni a fost analizată la Guvern

Situaţia de la exploatarea minieră de la Roşia Poieni, respectiv de la iazul de la Valea Şesii, a fost discutată în şedinţa de Guvern de ieri. Premierul Emil Boc a dispus ca pană în data de 7 august, Ministerul Economiei, împreună cu ceilalţi factori implicaţi, să vină cu propuneri de soluţionare.

Aceste propuneri vor fi prezentate Guvernului care urmează să ia o decizie finală. Autorităţile judeţene din Alba au fost invitate la consultări cu membrii Executivului unde au semnalat o serie de probleme şi au solicitat sprijinul Guvernului pentru soluţionarea lor.

„Primul-ministru a subliniat că doreşte identificarea unor soluţii pentru relansarea economică a acestei zone”, a declarat Ioana Muntean, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Iazul de la Valea Şesii nu mai este ecologizat

Preşedintele Traian Băsescu s-a aflat, în urmă cu două săptămâni, la cariera de cupru de la Roşia Poieni. Amenajarea de la Valea Şesii reprezintă o veritabilă "bombă ecologică" în condiţiile în care nu mai este alimentată cu apă şi curent electric.

Iazul de decantare se întinde pe 130 de hectare şi cuprinde zeci de milioane de tone de steril, supuse unui fenomen de leşiere. Valoarea costurilor necesare ecologizării iazului se ridică zilnic la 100.000 de lei.

În fiecare zi trebuie deversate între 50 şi 80 de tone de var pentru neutralizarea apelor acide.

Cel mai mare zăcământ de cupru din România


Exploatarea de cupru de la Roşia Poieni, din judeţul Alba, şi activitatea minieră desfăşurată de societatea Cuprumin Abrud a fost preluată în 2007 de un consorţiu românesc.

Între societatea Cuprumin Abrud şi consorţiul format din SC Cuprom SA, SC Energomineral SA şi IPRONEF SA s-a semnat atunci un protocol, în baza căruia toate activităţile miniere au fost preluate de cele trei companii. Protocolul prevedea investiţii de 150 de milioane de euro ce ar fi trebuit realizate de consorţiu, dar şi menţinerea unui număr minim de 450 de angajaţi.

În final, investiţiile care ar fi trebuit realizate la Roşia Poieni nu au mai fost făcute, iar compania Energo Mineral a denunţat contractul ca urmare a scăderii preţului cuprului pe piaţa internaţională.

La Roşia Poieni se află un zăcământ ce reprezintă peste 60% din rezervele de cupru ale României.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite