Decizie în Sinodul BOR: Arhiepiscopia de Alba Iulia revine la Mitropolia Ardealului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis, vineri, reîmpărţirea celor două Mitropolii din Transilvania, prin rearondarea Arhiepiscopiei de Alba Iulia şi a Episcopiei de Oradea la Mitropolia cu sediul la Sibiu. Decizia a fost luată după discuţii aprinse între membri Sinodului.

Astfel, Mitropolia Clujului rămâne cu judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş, în timp ce Mitropolia Ardealului va cuprinde judeţele Sibiu, Alba, Mureş, Braşov, Bihor, Hunedoara, Harghita şi Covasna.

Revenirea Arhiepiscopiei de Alba la Sibiu, după cinci ani de subordonare la Mitropolia Clujului, a fost dorinţa noului Arhiepiscop Irineu, care nu a mai dorit să rămână în slujba Mitropolitului Andreicuţ. Acesta din urmă, fost Arhiepiscop la Alba Iulia, a câştigat competiţia cu Irineu pentru Mitropolia Clujului, Vadului şi Feleacului.

Sindodul Mitropoliei Clujului a fost de acord cu această dorinţă din motive geografice, dar şi de echilibrare a celor două structuri ale Bisericii Ortodoxe. Sinodul de la Cluj-Napoca a respins însă o cerere similară formulată de Episopia de Oradea.

Comunicatul de presă al Patriarhiei Române:

"Sfântul Sinod a luat act de dorinţa liber exprimată a clerului şi credincioşilor din Adunările eparhiale ale Arhiepiscopiei Alba-Iuliei, Episcopiei Oradiei şi Episcopiei Devei şi Hunedoarei privind revenirea în jurisdicţia Mitropoliei Ardealului. Ca atare, a fost aprobată modificarea jurisdicţiei teritoriale a celor două Mitropolii din Transilvania şi a Mitropoliei Banatului, după cum urmează: 

Mitropolia Ardealului având ca eparhii sufragane: Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Alba-Iuliei, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Episcopiei Covasnei şi Harghitei şi Episcopia Devei şi Hunedoarei;

Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului având ca eparhii sufragane: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului şi Episcopia Sălajului;

Mitropolia Banatului având ca eparhii sufragane: Arhiepiscopia Timişoarei, Arhiepiscopia Aradului şi Episcopia Caransebeşului".

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite