Alba Iulia: Singurul producător de covoare din România se luptă cu creditorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu 20 de ani, fabrica de covoare Incov era unul dintre cei mai importanţi angajatori din oraş, cu aproape 700 de lucrători. Retehnologizată, societatea a ajuns să dea astăzi de lucru la ceva mai mult de 100 de persoane.

La 30 de ani de la înfiinţare, sărbătoriţi luna aceasta, Incov SA face eforturi să se menţină pe piaţă prin promovarea unor idei şi concepte noi. Dacă în trecut covoarele produse aici au ajuns în clădiri cum ar fi Palatul Parlamentului, Palatul Cercului Militar, Mănăstirea Râmeţ, plus o serie lungă de hoteluri cunoscute din ţară, în prezent fabrica se adaptează la comenzi mult mai diferite.

Mochetă pentru elicopterul unui şef de stat

Una dintre acestea a fost mochetarea unui elicopter destinat şefului statului african Coasta de Fildeş. „Au venit cei care au fabricat elicopterul cu o mostră şi ne-au găsit pe noi, pentru că era o comandă specială, care numai aici a putut fi realizată. Aceste mochete trebuiau tratate cu soluţii speciale de ignifugare. Am reuşit să o facem cu succes“, a spus directorul general al firmei, Adrian Paraschivoi.

De asemenea, covoarele Incov ajung în mai multe ţări din Uniunea Europeană, dar şi în SUA şi Canada. Exporturile se fac, fie direct la clienţi, fie prin intermediul unor mari companii de distribuţie.

Credite la bănci

Incov SA a rămas, în prezent, singura fabrică de covoare din ţară, dar criza economică nu a ocolit-o. În prezent, societatea se află în procedură de insolvenţă.

 „Principalii creditori sunt băncile. S-a acceptat isolvenţa, pentru că există un cadrul legal ce oferă protecţie faţă de creditori. Am depus un plan de reorganizare, care a fost acceptat de judecătorul sindic în luna iulie 2009“, a adăugat managerul firmei. Fabrica din Alba Iulia este, din 2006, în proprietatea holdingului Acvila Grup din Republica Moldova, unul dintre cei mai importanţi producători de covoare din Europa de Est.

„De la preluarea de către investitorul din Republica Moldova, cele mai mari investiţii s-au făcut în tehnologie. S-au implmentat sisteme informatice care au automatizat şi organizat diferit lucrul. S-a investit, de asemenea, în oameni, în eficientizarea muncii. Dacă la preluarea de către Acvila Grup existau 350 de angajaţi, acum sunt 138, iar volumul producţiei este acelaşi“, a afirmat Adrian Paraschivoi.

De 30 de ani pe piaţă

Pentru a sărbători cei 30 de ani de la înfiinţare, Incov a organizat la începutul acestei luni un târg de covoare cu preţuri promoţionale. De asemenea, în 21 noiembrie va fi organizată o manifestare oficială la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite