Prigoană investeşte 1 milion de euro în trei pârtii de schi la Gârda de Sus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pârtiile de schi din Arieşeni vor avea, în curând, un concurent serios la Gârda de Sus. Aici, de Crăciun, vor fi inaugurate trei pârtii, cea mai lungă având 2.000 de metri, iar cea mai scurtă 1.100 de metri. Pârtiile au grade diferite de dificultate şi sunt dotate cu sistem de zăpadă artificială şi nocturnă.

O companie privată din Bucureşti care aparţine omului de afaceri Silviu Prigoană, în parteneriat cu Consiliul local Gârda de Sus, a pus bazele unui domeniu schiabil la aproximativ 90 de kilometri de Alba Iulia. Administraţia locală a pus la dispoziţie terenul, iar investitorii au venit cu banii. Trei pârtii cu sistem de zăpadă artificială şi nocturnă aflate la 100 metri de drumul naţional, în zona cunoscută sub denumirea de „Mama Uţa“, vor fi inaugurate de Crăciun. Pârtiile au grade de dificultate diferite şi pot fi folosite atât de schiori cu experienţă, cât şi de începători.

Pârtii pentru schiori experimentaţi şi începători

Prima pârtie de 1.100 metri cu grad sporit de dificultate este destinată schiorilor cu experienţă. A doua are 1.600 metri şi un grad de dificultate mediu, iar cea de-a treia, de 2.000 metri, va fi destinată începătorilor. Transportul şi accesul la cele trei pârtii se va face cu telescaunul. În partea superioară a domeniului schiabil va fi amenajat un lac de acumulare care va fi folosit pentru înzăpezirea artificială. Tot aici în vară investitorii îşi propun să inaugureze şi un ştrand, la cea mai mare altitudine din ţară.

Potrivit primarului Marin Vârciu, odată cu pârtiile, va fi inaugurat şi un schi-bus care va asigura transportul turiştilor pe ruta Albac, Scărişoara, Gârda, Arieşeni. „Acest mijloc de transport pe sistem electric care nu poulează va avea 15 locuri şi este o măsură suplimentară de a evita ambuteiajele provocate de prea multe maşini. Turiştii vor putea renunţa astfel la autoturismele personale, fiind transportaţi cu acest mijloc de transport direct la pârtie“, a afirmat primarul comnei Gârda de Sus, Marin Vârciu. Această măsură este bine venită având în vedere faptul că în prezent la baza pârtiei nu există mai mult de 200 locuri de parcare.

Investiţie continuată în 2010

Cu toate că pârtiile vor fi inaugurate anul acesta, investiţiile vor continua şi în 2010. Investitorii îşi propun să realizeze un sistem pe bază de cartelă care va fi valabilă inclusiv la pârtia Vârtop din Arieşeni, să crească numărul locurilor de parcare şi să inaugureze un teleschi care va deservi alte două pârtii pentru începători.

Până în prezent costul investiţiilor a depăşit 1 milion de euro. „La final investiţiile ar putea ajunge la 1,5 milioane de euro. Am avut noroc că aceşti investitori au ales localitatea noastră pentru a face această investiţie pentru că ne va ajuta mult să ne dezvoltăm. Spre norocul nostru zona a avut ce sa le ofere!“, a afirmat primarul.

Tarifele practicate pe pârtiile de la Gârda de Sus vor fi de 7 lei o urcare cu telescaunul şi 3 lei cu teleschiul.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite