Silviu Adam pictează pe sticlă şi scrie poezii într-o Casă de tip familial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Silviu Adam trăieşte într- o Casă de tip familial din cartierul Bărăbanţ unde îşi petrece timpul liber pictând tablouri pe sticlă. Tânărul compune poezii şi este pasionat de powerlifting.

Profil:
Data şi locul naşterii: 21 februarie 1995, Alba Iulia
Studii: elev la Şcoala generală cu clasele I-VIII din Bărăbanţ
Familie: Casa de tip familial


Nu şi-a cunoscut mama, iar cu tatăl său legăturile sunt sporadice. A fost dat în grija asistenţilor maternali pe când avea câţiva anişori după ce trecut prin Casele de tip familial de la Blaj şi Stremţ. „Trei asistenţi maternali au avut grijă de mine până la această vârstă. De la ultima familie am plecat acum mai bine de un an de zile şi am venit la Casa de tip familial din Bărăbanţ“, a spus Silviu.

S-a integrat într-o familie mare care îi împărtăşeşte necazurile, însă nimic din toate astea nu contează în momentul în care adolescentul aşterne pe foaie culorile. Pictează de la 10 ani când sub îndrumarea asistentului maternal a urmat cursuri de desen la Palatul Copiilor din Alba Iulia. „Mi-am dat seama şi eu după schiţele pe care le făceam că aş putea desena aşa că am acceptat provocarea mai mult pentru a mă convinge dacă pot într-adevăr să desenez“, a afirmat Silviu.

La o săptămână de cursuri a câştigat un premiu special într-un concurs de desene. Adolescentul îşi aminteşte că în copilările nu îi plăceau jucăriile şi mai degrabă îşi dorea să le deseneze. „Le studiam culorile şi forma şi încercam să le desenez. Desenam ceea ce vedem în jur, inclusiv persoane“, a spus băiatul.

„Culorile vin din lăuntrul meu“

În culorile pe care le aşterne pe foaie sau pe sticlă predomină tonurile închise. „Vin din lăuntrul meu. Am încercat să le deschid, dar nu am reuşit. Nu mă reprezintă şi nu mă regăsesc în culorile deschise, pastelate“, a spus Silviu. Cu toate acestea desenul îl relaxează. „Ceea ce schiţez sau desenez îmi reprezintă foarte bine sentimentele, starea de spirit“, a afirmat adolescentul.

Îi place să deseneze icoane şi flori, dar nu se dă înapoi nici de la desenele abstracte. Nu a mai participat la alte concursuri şi speră că într-o zi va avea ocazia. „Şcolile la care am mers nu au organizat concursuri, ori eu fiind elev pe asta mă bazez. Sper să mai am ocazia“, a spus Silviu.

Desenele pe care le realizează le vinde pentru a avea bani să-şi cumpere materiale. „10 lei pentru ficare desen pe sticlă. Banii aceştia mă ajută măcar puţin să îmi cumpăr acuarele şi materialele necesare. Îi ajut şi pe prietenii mei să le vând lucrările în acelaşi timp“, a afirmat băiatul. Reuşeşte să vândă puţine tablouri, chiar dacă oamenii îl încurajează. „Puţini oameni cumpără, dar unii mă ajută cu materiale: sticlă, culori şi altele pe care de multe ori trebuie să le cumpăr şi eu“, a spus Silviu.

Pe lângă pictură Silviu Adam mai este pasionat de poezii şi powerlifting. A scris până în prezent peste 200 de poezii şi a câştigat premii la diferite concursuri.

Ce te inspiră să scrii poezii?
S.A.:
„Poeziile mele sunt triste, launtrice şi scriu foarte mult despre natură şi sentimente.  Scriu când se întâmplă ceva. «Frunza pică irosită/ Nor negru se arată/ S-au dus privighetorile/Purtând cu ele gândurile» sunt câteva versuri din poezia Primăvara“.

Cât de des te antrenezi pentru powerlifting şi ce planuri ai pentru viitor?
S.A.: „Merg la antrenamente zilnic. Am participat şi la concursuri naţionale unde m-am clasat pe locul I de şase ori. Sportul este motivul pentru care îmi doresc să urmez cursurile Academiei de poliţie. Astfel sper să mă simt în siguranţă şi să îi fac pe oameni să se simtă la fel. Aş vrea să plec în Italia la sora mea vitregă“.

Ce-i place: „Îmi plac oamenii sinceri şi aştept ca cei din jur să-mi ofere acest lucru. Îmi plac oamenii cu bun simţ. Îmi plac oamenii deschişi şi care ştiu să te facă să te simţi bine“.

Ce nu-i place: „Nu-mi place minciuna, batjocura, lipsa de respect şi oamenii prefăcuţi“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite