Serbările Câlnicului au ajuns la ediţia a X-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă se desfăşoară cea de-a X-a ediţie a Serbărilor Câlnicului. Pe lângă tradiţiile locale, programul cuprinde şi un concert extraordinar de orgă la Biserica evanghelică, susţinut de solistul Viorel Ciurtin din Timişoara.

Concertul va avea loc de la ora 18.00 şi va cuprinde compoziţii de A. Gabrieli, G. Frescobaldi, J. Brams. G.F. Handel, M. Cavazzioni, J.S. Bach. Ziua se va încheia cu un spectacol nocturn la Cetatea Câlnic.

Pe zidurile cetăţii vor fi proiectate jocuri de lumini. Evenimentul este organizat de Asociaţia Ars Transsilvaniae România şi Centrul Cultural Internaţional Cetatea Câlnic. Cetatea Câlnicului este unul din monumentele de arhitectura cele mai bine conservate şi restaurate din Transilvania.

Pe lista monumentelor UNESCO

Fortificaţia ridicată de saşii transilvăneni în anul 1267 a fost înscrisă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, alături de alte 30 de monumente din România. Reşedinţa iniţială cuprindea prima incintă, un edificiu patrulater de sub capela actuală.

Donjonul actual a fost ridicat în jurul anului 1272 şi are o formă dreptunghiulară. A fost numit şi Turnul Siegfried, iar grosimea zidurilor lui ajunge la un metru. Incinta iniţială includea spre nord-vest un turn de poartă rectangular şi un pod mobil. Pe arcul triumfal se păstrează urmele a două picturi murale succesive, cea mai recentă reprezentând un bust al lui Christos.

În a doua jumătate a secolului al XVI-lea fortificaţia a fost adaptată folosirii armelor de foc. Cetatea a fost restaurată între anii 1962-1964.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite