Sentinţe pentru Clămpari, Corduneni şi Vântu, invocate la cererea de eliberare în dosarul „utilajelor furate din Franţa“ UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Utilajele agricole erau furate şi transportate în ţară cu TIR-ul
Utilajele agricole erau furate şi transportate în ţară cu TIR-ul

Curtea de Apel Alba Iulia a avut luni pe rol un nou termen în dosarul „utilajelor agricole furate din UE“. Avocaţii au solicitat din nou eliberarea inculpaţilor din arest preventiv şi s-au folosit de toate „armele“ pentru a convinge judecătorul.

UPDATE: Curtea de Apel Alba Iulia a respins marţi cererile de eliebrare din arest formulate de cei 11 inculpaţi, care au solicitat impunerea interdicţiei de a părăsi ţara. Decizia poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Insta a stabilit ca următorul termen în dosar să aibă loc în 9 ianuarie 2011.

Dezbaterile au vizat cererea avocaţilor de eliberare din arest preventiv a 11 inculpaţi, majoritatea fiind după gratii de 11 luni şi jumătate, respectiv de 12 luni. Sunt „loturile“ de inculpaţi reţinuţi şi arestaţi în decembrie 2010 şi ianuarie 2011. Este vorba despre: Vecchiolla Antonio, Banciu Dan Ioan, Bursaş Ioan Ştefan, Dărămuş Andrei Vasile, Oniga Mirel Florin, Samoilă Cosmin Marin, Bodea Florin Bujor, Lăscan Adrian Ioan, Sabău Lucian Liviu, Oprea Cristian Călin şi Stanciu Mircea.

Apărătorii acestora s-au folosit de toate „armele“ pentru a convinge judecătorul că au stat suficient în arest, nu mai pot influenţa judecata cauzei şi nu mai prezintă un pericol social. Avocaţii au precizat faptul că persoanele judecate stau în arest preventiv de un an de zile, perioadă considerată prea lungă în condiţiile în care nu s-a pronunţat nicio sentinţă în cazul clienţilor lor. Avocatul Victor Câmpean, apărătorul lui Vecchiolla Antonio, a invocat inclusiv decizii de eliberare pronunţate de alte instanţe din ţară, în alte dosare celebre cum ar fi Clămparu, Cordunenii şi Sorin Ovidiu Vântu.

Mihai Baco, avocatul inculpaţilor Andrei Dărămuş şi Florin Oniga, a încercat să sensibilizeze magistratul şi prin faptul că se apropie sărbătorile de iarnă, iar clienţii lui merită o şansă pentru a se reintegra în societate. „Am depus documente prin care am arătat că sunt societăţi comerciale dispuse să îi angajaze pe cei doi inculpaţi. Trebuie să li se mai acorde o şansă pentru a se reintegra în societate. Faptele de care sunt acuzaţi sunt pedepsite în Franţa (ţara de unde au fost furate utilajele – n.r.) cu închisoarea de la 1 la cinci ani şi nici nu implică măsura arestării preventive. Nu cred că opinia publică din Franţa ar fi afectată dacă sunt judecaţi în stare de libertate“, a spus Mihai Baco. Procurorul DIICOT a solicitat instanţei respingerea cererii de eliberare din arest. Judecătorul a decis să se pronunţe în legătură cu cererile de eliberare marţi, 13 decembrie 2011.

În arest mai sunt alţi trei inculpaţi (Liptak Florin Radu, Băda Iulian Iosif şi Irimia Cornel), care au recunoscut faptele şi au fost condamnaţi într-un dosar disjuns la pedepse cu închisoarea, cu executare. În cazul acestora nu s-a pus în discuţie eliberarea de după gratii.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite