Sentinţă finală pentru fostul director de la Centrul Regional de Plăţi Alba Iulia: 3 ani de închisoare cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hotărârea definitivă a fost pronunţată în 18 octombrie. Foto Arhivă
Hotărârea definitivă a fost pronunţată în 18 octombrie. Foto Arhivă

Fostul director al Centrului Regional de Plăţi Alba Iulia (fosta agenţie Sapard), Ioana Gîrlea a fost condamnată definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă din fonduri europene. Sentinţa a fost pronunţată în 18 octombrie 2011 de Curtea de Apel Piteşti.

Prin sentinţa dată de judecători, Ioana Gîrlea este obligată să achite către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului  22.684,50 euro, sumă ce repreprezintă finanţarea nerambursabilă obţinută în 2003,  prin programul PHARE, ca administrator la SC P&G Production SRL Zlatna. Fostul director de la Sapard trebuie să mai plătească încă 30.771,52 lei, adică cofinanţarea de la bugetul de stat, în cadrul proiectului "Ecoplast“, derulat la Zlatna. În plus, ar trebui să mai achite încă 5.000 de lei şi 8.000 de euro către alte două părţi din dosar.

Procurorii anticorupţie au demarat ancheta în acest caz la sfârşitul anului 2005, în baza unei sesizări a Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, referitoare la un proiect derulat la Zlatna cu fonduri PHARE şi de la bugetul de stat. Principalii protagonişti ai afacerii erau Ioana Gârlea, ca reprezentant al SC P&G Production SRL Zlatna şi Valentin Muntean, ca reprezentant al S.C. Simimpex SRL Alba Iulia.  Potrivit DNA,  Ioana Gîrlea a obţinut, în 2003,  un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 65.803 euro, ca administrator la SC P&G Production SRL Zlatna.

Afaceri cu bidoane de plastic

Conform proiectului, investiţia presupunea cumpărarea unei linii automate de fabricat bidoane şi flacoane din plastic. În rechizitoriu DNA se arată că utilajul de produs recipienţi din plastic prin suflare a fost „schimbat“ cu unul de produs mase plastice prin injecţie. Potrivit procurorilor, Ioana Gîrlea a raportat că a achiziţionat utilajul cu suma de 79.150 de euro, de la S.C. Simimpex SRL Alba Iulia. Anchetatorii au constatat ulterior,  că linia tehnologică a fost cumpărată de la o persoana din comuna Ciugud, cu 3.500 de euro. Procurorii au mai stabilit că utilajul nu era funcţional în momentul  achiziţiei.

Mai mult, Ioana Gîrlea ar fi întocmit şi acte de angajare pentru 11 persoane,  cât se prevedea în proiectul „Ecoplast“, de la Zlatna,  chiar dacă acestea nu au lucrat niciodată la linia de producţie a recipienţilor din plastic. Sentinţa poate fi contestată la Tribunalul Vîlcea. Ioana Gîrlea a ocupat funcţia de director al biroului regional Sapard Alba, transformat ulterior în Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. A fost suspendată din funcţie în februarie 2007, după trimiterea în judecată.  De la sfârşitul anului trecut a fost încadrată în cadrul aceleaşi structuri regionale ca expert la Serviciul de Evaluare Contractare.

Comunicatul DNA după sentinţa Curţii de Apel Piteşti:

Prin decizia penală nr. 1092 din 18 octombrie 2011, Curtea de Apel Piteşti a menţinut sentinţa Judecătoriei Râmnicu Vâlcea care a hotărât următoarele: Condamnarea inculpatei GÎRLEA IOANA IULIANA, directoare a Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Alba Iulia (SAPARD), la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 5 ani, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, în formă continuată, schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Instanţa a interzis inculpatei, timp de 3 ani după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Obligă pe inculpată, în solidar cu partea responsabilă civilmente prin lichidator, la plata despăgubirilor civile către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Obligă pe inculpată, în solidar cu partea responsabilă civilmente, la plata sumelor de 5.000 lei şi 8.000 euro (în echivalent lei la data plăţii) către părţile civile, plus dobânda legală la zi.
Obligă pe inculpată în solidar cu partea responsabil civilmente prin lichidator la plata cheltuielilor judiciare către stat, în cuantum de 3.000 lei.

Comunicatul DNA din anul 2007:

Procurorii de la Serviciul Teritorial Anticorupţie Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpatei GÎRLEA IOANA IULIANA, în prezent directoare a Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Alba Iulia (SAPARD) pentru săvârşirea infracţiunilor de:

- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea,
- schimbarea fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Din probele administrate a rezultat că în cursul anului 2004, în calitate de reprezentant legal al SC P&G Production SRL Zlatna - firmă beneficiară a unui contract de finanţare PHARE - inculpata a prezentat în mod repetat documente false şi având un conţinut incomplet, pentru a obţine sume de bani reprezentând ajutor financiar nerambursabil, cărora le-a schimbat ulterior destinaţia, folosind banii în scopuri personale. Documentele falsificate au fost prezentate în mod repetat atât la acordarea primei tranşe de bani reprezentând avans, cât şi cu prilejul cererilor pentru acordarea tranşelor intermediară şi finală de finanţare sub formă ajutor financiar nerambursabil.

Prejudiciul adus Ministerului Integrării Europene şi bugetului Comunităţilor Europene se ridică la valoarea de 22.684,50 euro şi 30.771,52 RON.




Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite