Şeful Poliţiei Teiuş trimis în judecată de procurorii DNA pentru infracţiuni de corupţie UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comandantul suspendat al Poliţiei oraşului Teiuş, judeţul Alba, comisarul şef Marius Pop, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Alba Iulia pentru infracţiuni de corupţie. Poliţistul este acuzat de favorizarea infractorului, fals intelectual, uz de fals, omisiunea sesizării organelor judiciare şi instigare neurmată de executare la săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă.

UPDATE: Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba a precizat marţi printr-un comunicat de presă că în data de 8 martie 2012, comisarul şef Marius Pop a solicitat încetarea raporturilor de serviciu cu această instituţie. Solicitarea acestuia a fost confirmată prin ordin emis, în aceeaşi zi, de ministrul Administraţiei şi Internelor.

Dosarul a fost înregistrat luni, 2 aprilie 2012, la Curtea de Apel Alba Iulia, iar primul termen de judecată a fost stabilit pentru 17 aprilie 2012. În 8 martie, comisarul şef a fost arestat preventiv de Curtea de Apel, dar a fost eliberat cinci zile mai târziu prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Dosarul penal pe numele şefului Poliţiei Teiuş a plecat de la o infracţiune săvârşită de un subordonat de al său, Ioan Eugen Popa. Acesta a distrus un proces verbal de contravenţie, la ordinul şefului său direct, ofiţerul Marius Bic, cercetat şi el de procurorii DNA. Ioan Eugen Popa a fost trimis în judecată la Tribunalul Alba.

„În cursul lunii octombrie 2011, inculpatul Pop Marius-Mircea, în calitatea sa de şef al Poliţiei oraşului Teiuş, a luat la cunoştinţă cu privire la faptul că unul dintre subordonaţii săi, agent de ordine publică, a înlocuit un proces verbal de sancţionare a unei persoane cu amendă contravenţională în sumă de 500 de lei cu un altul prin care a dispus doar avertisment. Cu toate acestea, inculpatul nu a sesizat autorităţile judiciare competente pentru infracţiunea de abuz în serviciu şi a făcut demersuri pentru a împiedica tragerea la răspundere penală a subordonatului său“, afirmă procurorii DNA într-un comunicat de presă.

Comisarul şef Marius Pop mai este suspectat că a întocmit în fals un proces verbal de sesizare din oficiu pe care l-a antedatat şi l-a depus la compartimentul de control intern din cadrul IPJ Alba, iar pe parcursul efectuării cercetărilor i-ar fi cerut unui alt subordonat să facă declaraţii nereale, în favoarea sa, cu ocazia audierii sale în calitate de martor. Cea mai gravă dintre acuzaţii este cea de favorizare a infractorului pentru care se poate aplica o pedeapsă de până la 7 ani de închisoare.

Arestarea poliţistului a provocat dezbateri aprinse, unii vorbind despre reglări de conturi şi răzbunări în interiorul IPJ Alba. Cei mai mulţi au apreciat că decizia de arestare preventivă a fost o măsură mult prea dură în raport cu gravitatea acuzaţiilor.

Comunicatul de presă făcut public marţi de Departamentul Naţional Anticorupţie:

„Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpatului POP MARIUS-MIRCEA, ofiţer de poliţie, şeful Poliţiei oraşului Teiuş din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba la data producerii faptelor, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- favorizarea infractorului,
- omisiunea sesizării organelor judiciare,
- fals intelectual,
- uz de fals,
- instigare neurmată de executare la comiterea infracţiunii de mărturie mincinoasă.

În cursul lunii octombrie 2011, inculpatul Pop Marius-Mircea, în calitatea sa de şef al Poliţiei oraşului Teiuş, a luat la cunoştinţă cu privire la faptul că unul dintre subordonaţii săi, agent de ordine publică, a înlocuit un proces verbal de sancţionare a unei persoane cu amendă contravenţională în sumă de 500 de lei cu un altul prin care a dispus doar avertisment. Inculpatul nu a sesizat autorităţile judiciare competente pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu toate că avea această obligaţie în conformitate cu prevederile Statutului poliţistului.

În plus, în cursul lunii ianuarie 2012, după ce a aflat că procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba îl cercetează pe subordonatul său pentru infracţiunea de abuz în serviciu, inculpatul Pop Marius – Mircea a făcut demersuri pentru a îngreuna tragerea acestuia la răspundere penală, urmărind denaturarea stării de fapt şi crearea voită a unei confuzii.

De asemenea, la data de 19 ianuarie 2012, pentru a-şi ameliora situaţia juridică referitoare la faptul că nu a sesizat faptele de natură penală ale subordonatului său, a întocmit în fals un proces verbal de sesizare din oficiu pe care l-a antedatat şi l-a depus la compartimentul de control intern din cadrul I.P.J. Alba. De asemenea, pe parcursul efectuării cercetărilor în acest dosar penal, Pop Marius – Mircea i-a cerut unui alt subordonat să facă declaraţii nereale, în favoarea sa, cu ocazia audierii sale în calitate de martor dar acesta nu a dat curs solicitărilor şefului său.

La data de 8 martie 2012, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus arestarea preventivă a inculpatului Pop Marius – Mircea pe termen de 29 de zile iar la 14 martie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus punerea în libertate a inculpatului Pop Marius Mircea şi luarea faţă de acesta a măsurii de a nu părăsi ţara, pe o durată de 30 de zile de la data punerii efective în libertate. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Alba-Iulia.“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite