Secretarul de stat Silviu Bian, vicepreşedinte PDL Alba, reţinut pentru luare de mită UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu Bian, seful ANOFM
Silviu Bian, seful ANOFM

Secretarul de stat Silviu Bian, şeful Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, a fost reţinut sâmbătă de DNA la Braşov pentru luare de mită.

UPDATE 7: Silviu Bian va fi adus duminică, în jurul orei 12.30, la Tribunalul Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile sub acuzaţiile de luare de mită şi trafic de influenţă.

Preşedintele ANOFM susţine că el a mers la Braşov la o petrecere organizată cu prilejul zilei de naştere a unui angajat al AJOFM Braşov, unde a primit cadou o pungă în care i s-a spus că este o sticlă de whisky din partea salariaţilor direcţiei judeţene de muncă. Bian a susţinut în faţa procurorilor că nu s-a uitat în pungă şi nu ştia că sunt bani acolo.

Banii pe care Bian i-ar fi primit mită nu erau marcaţi. Angajaţii AJOFM Braşov susţin că ei au făcut chetă pentru a-i da mită şi că l-au denunţat pentru că Silviu Bian le cerea în mod constat bani pentru a-i menţine în funcţii, potrivit procurorilor DNA. Procurorii fac verificări şi în alte judeţe la sediile AJOFM pentru a vedea dacă Silviu Bian a cerut mită şi de la alţi angajaţi pentru menţinerea în funcţii.

UPDATE 6: Preşedintele ANOFM a fost reţinut de procurori în cursul nopţii de sâmbătă şi duminică. Duminică va fi prezentat unei instanţe de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Avocatul Lui Silviu BIan, Cristian Ene, a confirmat, agenţiei Mediafax, că DNA a luat măsura reţinerii secretarului de stat, pentru o faptă de luare de mită, în formă continuată, Potrivit avocatului Ene, secretarul de stat s-a declarat nevinovat

UPDATE 5: Silviu Bian a fost adus în cursul serii la DNA Bucureşti pentru audieri. Cel mai probabil pe numele lui Silviu Bian va fi emisă o ordonanţă de reţinere de 24 de ore urmând ca duminică  Ministrul Muncii Sulfina Barbu a declarat că Bian va fi schimbat din funcţie. "Cu siguranţă va fi revocat din funcţie şi vom căuta o soluţie pentru înlocuirea domniei sale", a spus Sulfina Barbu pentru Agerpres.

UPDATE 4: Reţinerea preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Silviu Bian, de DNA, readuce în atenţie şi un accident rutier provocat în urmă cu trei ani de fiul său Alin George Bian. Bărbatul lovit pe trecerea de pietoni de BMW-ul condus de tânăr a murit după două luni. Alin George Bian a primit cadou de la tatăl său un autoturism BMW imediat ce a împlinit 18 ani. Se întâmpla în anul 2008. În noaptea de 30 iunie spre 1 iulie 2008, la ora 00.10, a lovit cu maşina un bărbat de 62 de ani, Ioan Man, care traversa regulamentar strada pe o trecere de pietoni din Alba Iulia.

UPDATE 3: "Există suspiciuni potrivit cărora domnul preşedinte Silviu Bian ar fi menţinut în funcţii anumite persoane de la agenţiile de ocupare, cerând în schimb anumite sume de bani. Sunt doar suspiciuni, anchetatorii trebuie lăsaţi să-şi facă treaba", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Munci, Ioan Şanta, pentru Mediafax.

UPDATE 2: Silviu Bian s-a născut la 30 iunie 1960, a absolvit Academia de Studii Economice şi a mai condus ANOFM în perioada 2005-2007. Actualul mandat la conducerea Agenţiei a început în 2008, când a fost propus de PDL Alba. Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat pentru Mediafax în cazul reţinerii şefului ANOFM următoarele: "Susţin toleranţă zero pentru faptele de corupţie, cum le-am transmis tuturor angajaţilor din minister şi instituţiilor subordonate. Fiecare răspunde pentru faptele sale, dar nimeni nu are dreptul să afecteze imaginea instituţiei printr-un comportament ieşit din normele de etică".

UPDATE 1: Ce scrie în declaraţiile de avere şi interese ale secretarului de stat Silviu Bian - Potrivit declaraţiei de avere a secretarului de stat Silviu Bian, acesta deţine patru terenuri, patru case şi trei maşini. Este vorba despre trei terenuri agricole în suprafaţă totală de peste 16.000 metri pătraţi în Alba Iulia şi Teiuş şi un teren extravilan de 860 metri pătraţi în Ighiu. Familia Bian are două apartamente, unul în Alba Iulia şi altul în Cluj-Napoca, şi două case în Alba Iulia.

Maşinile aflate în proprietate sunt un Mitsubishi Colt, Dacia 1310 şi un Tractor U650. Silviu Bian a mai trecut în declaraţie două conturi, de 50.000 de lei, respectiv 40.000 de lei. Preşedintele ANOFM a avut anul trecut venituri de 54.000 de lei, iar soţia acestuia, medic de familie, a câştigat 33.600 de lei. Bian a mai declarat venituri din lucrări agricole de 25.000 de lei.

Din declaraţia de interese rezultă că Silviu Bian este vicepreşedinte al PDL Alba, membru în consiliul de administraţie la CNPAS, face parte din coprul experţilor contabili şi este practician în insolvenţă. Deţine, de asemenea, 40 de acţiuni la SIF Banat Crişana.

UPDATE: Andreea Paul Vass, consilierul premierului Emil Boc, despre acest caz: "Un singur mesaj am de transmis: în sfârşit justiţia îşi face treaba. Este un semn că politicul nu intervine în actul de justiţie. Nu contează funcţia, dacă a greşit să plătească."

Se pare că Bian cerea aceşti bani oamenilor pe care îi numise în diverse funcţii. La Braşov s-a întâlnit cu un subaltern de la AJOFM, iar suma era strânsă de la mai mulţi colegi de acolo. Anchetatorii verifică dacă şi în alte judeţe au fost astfel de cazuri.

Potrivit unor surse DNA, un denunţător a declarat anchetatorilor că s-a săturat să plătească astfel de taxe. Silviu Bian a fost prins în flagrant în mometnul în care primea de la subalternii de la AJOFM Braşov suma de 80.000 de lei. Silviu Bian a fost propus pentru conducera ANOFM de PDL Alba.

Secretarul de stat ar fi primit mita pentru că din agenţia de la Braşov urmau să se desfiinţeze mai multe funcţii, iar cei care ar fi vrut să rămână ar fi trebuit să plătească pentru a-şi păstra funcţiile. Procurorii percheziţionează au decis să percheziţioneze biroul lui şefului ANOFM.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite