Alba Iulia: Andrei Meşter, victimă a Securităţii, va fi exhumat la Sălciua

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Andrei Meşter, victimă a Securităţii, va fi exhumat la Sălciua
Alba Iulia: Andrei Meşter, victimă a Securităţii, va fi exhumat la Sălciua

Rămăşiţele pământeşti ale lui Andrei Meşter, împuşcat de Securitate în 20 octombrie 1949, vor fi exhumate în perioada 27-28 august. Corpul acestuia se află îngropat în localitatea Sălciua.

Andrei Meşter, născut în 1901 în satul Parhida, judeţul Bihor, ar fi fost membru al Mişcării Legionare, fiind chiar primarul comunei Sălciua în perioada guvernării legionare. După instaurarea comunismului s-a împotrivit noului regim.

Împuşcat de un securist


La începutul anului 1948, Andrei Meşter şi-a părăsit domiciliul şi a fugit în Munţii Trascăului. Acesta s-a adăpostit o perioadă la Măriuţa Giurgiu, în satul Valea Poienii, situat nu departe de Sălciua, de unde a fost capturat şi arestat în vara lui 1948.

„Securitatea l-a făcut responsabil de conducerea unei aşa-zise bande de partizani, care în realitate nu a existat. Andrei Meşter a fost reţinut în arestul Securităţii din Turda vreme de aproximativ trei luni, timp în care a fost supus anchetelor şi torturii. În dimineaţa zilei de 20 octombrie 1948, care era zi de târg la Sălciua, a fost scos din arest şi transportat cu maşina Securităţii pe Valea Arieşului până la podul de cale ferată ce traversează pârâul Harâncului, loc ce marchează convenţional, pe şosea, hotarul dintre comunele Poşaga şi Sălciua. Conform unei mărturii scrise ce provine de la un martor ocular, după ce a fost debarcat din maşină, Andrei Meşter, încătuşat fiind, a fost însoţit de două persoane care aveau fiecare câte un pistol mitralieră. La un moment dat, unul dintre bărbaţii însoţitori a executat o rafală scurtă din apropiere şi pe la spate, împuşcându-l mortal pe Meşter, cadavrul acestuia prăvălindu-se în şanţul drumului. Ulterior cei doi l-au acoperit superficial cu frunze uscate”, se arată într-un comunicat de presă al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România.

Locul mormântului se află în Sălciua, pe o coastă de deal. Terenul se află în posesia lui Ioan Lombrea.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite