Seceta a secat văile şi fântânile din Apuseni. Locuitorii îşi dispută izvoarele care mai au apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valea Ordâncuşa a secat în totalitate
Valea Ordâncuşa a secat în totalitate

Seceta din ultimele luni a dus la apariţia unor situaţii nemaiîntâlnite de zeci de ani în Munţii Apuseni. Apele curgătoare mai mici au secat în totalitate, la fel şi majoritatea fântânilor. Oamenii se alimentează din izvoarele nesecate şi sunt nevoiţi să care apa chiar şi de la mai mulţi kilometri.

La Gârda de Sus, Valea Ordâncuşa a secat în totalitate. Un locuitor din zonă a postat un filmuleţ pe youtube denumit sugestiv „Apocalipsa“ în care arată situaţia dramatică a locuitorilor din zonă, nevoiţi să care apă în butoaie cu maşina.

Văile cu un debit mai mic au secat pe aproape întreaga zonă a Apusenilor. La fel, râul Arieş, dar şi Ampoiul şi Mureşul, au unele dintre cele mai mici debite din istorie. Ploile reduse din ultimele zile nu au determinat o schimbare semnificativă a situaţiei. La Abrud apa a fost raţionalizată din nou, după mai bine de patru ani, datorită scăderii debitelor izvoarelor de unde se asigură alimentarea oraşului.

În satele din zonele montane situaţia este şi mai dramatică. Oamenii sunt nevoiţi să îşi ducă animalele chiar şi la câţiva kilometri la cea mai apropiată sursă de apă. Asu apărut şi stări conflictuale între locuitorii. Ceiu care au fântâni care nu au secat încă nu îi mai lasă pe vecini să ia apă de pe proprietăţile lor.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite