Alba Iulia: Seceta a calamitat culturile agricole din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Culturile agricole din judeţul Alba sunt calamitate în procent de aproape 80 la sută din cauza secetei. O informare în legătură cu situaţia gravă înregistrată în agricultură a fost prezentată astăzi în Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă de către directorul Direcţiei Agricole, Gheorghe Lazea.

„Culturile de grâu şi porumb sunt cel mai grav afectate. Din suprafaţa totală de aproape 100.000 de hectare cultivate, 78.000 de hectare sunt afectate, unele în procent de peste 50 la sută. Pe lângă lipsa ploilor o cauză este şi faptul că nu mai funcţionează sistemul de irigaţii”, a spus Gheorghe Lazea. Seceta din acest an din Alba este cea mai gravă din ultimii 30 de ani. Cantităţile de apă căzute au fost la jumătate faţă de cele normale. Situaţia este la fel şi în cazul culturilor de sfeclă de zahăr, soia, orz şi orzoaică. Singura cultură care, încă, nu are probleme este cea de floarea soarelui.

Valoarea pagubelor - 60 milioane lei


„Valoarea totală a pagubelor înregistrate de cultivatori este de aproape 60 de milioane de lei. Am transmis la Ministerul Agriculturii întreaga situaţie pentru a se putea declara aceste culturi ca fiind calamitate. Din păcate vor putea beneficia de compensaţii financiare doar cei care şi-au asigurat culturile”, a declarat directorul Direcţiei Agricole. La nivelul întregului judeţ este asigurată o suprafaţă de 10.000 de hectare, din care suprafaţa de 6.000 de hectare este calamitată în urma secetei. De asemenea, un singur cultivator îşi irigă culturile pe o suprafaţă de câteva sute de hectare. Aceasta în condiţiile în care vechiul sistem de irigaţii este total nefuncţional.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite