Alba Iulia: Festivalul Secerişului de la Ampoiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Festivalul Secerişului de la Ampoiţa
Alba Iulia: Festivalul Secerişului de la Ampoiţa

Albaiulienii care au dorit să petreacă câteva ore de relaxare au putut alege astăzi Festivalul Secerişului de la Ampoiţa. Distracţia şi relaxarea sunt garantate, iar localitatea se află la doar 10 kilometri de Alba Iulia.

Manifestarea este organizată de Primăria comunei Meteş, Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură “Augustin Bena”.

Satul Ampoiţa este situat la 10 kilometri de Alba Iulia şi reprezintă, deja, o destinaţie turistică preferată pentru mulţi dintre locuitorii oraşului.

Festivalul secerişului a început de dimineaţă, la ora 08.00 cu “Deşteptarea”, un program susţinut de ansamblul folcloric Ampoiceana. După acest moment a avut loc un mic-dejun cu bucate alese, care a fost, de fapt, o pregătire pentru concursul gastronomic de mai târziu.

La ora 12.00 a fost programată intrarea oficială în sat a delegaţiilor din toate satele comunei Meteş, după care s-a desfăşurat obiceiul secerişului şi împletitului cununii de spice.

În program este cuprinsă şi o paradă a portului poplar, precum şi purtatul cununii cu cai şi căruţe. Manifestarea culturală a mai cuprins un concurs de “sperietori” de paie pentru copii, un concurs cu bucate de casă din făină de grâu, alegerea unei prinţese a festivalului şi un program folcloric.

Au urcat pe scena din centrul satului interpreţi cunoscuţi de muzică populară cum ar fi: Leontina Fărcaş, Roxana Reche, Maria Filimon, Marinela Baba, Floricica Moga şi Nicolae Moga. Ziua se va încheia cu un “Joc în sălcii la mama Luţa”, al pensiunea Izvorul Muntelui şi cu o seară folclorică ampoiţeană.

Cununa de spice din Ampoiţa este un obicei foarte vechi, cu adânci semnificaţii în viaţa satului. Împletitul cununii de spice era un prilej potrivit pentru negoţ, petreceri şi distracţii. În prezent se împleteşte cununa de spice de grâu la începutul secerişului, cu sânziene şi alte flori, de către fetele tinere ajutate de femei cu experienţă.

Cununa are împletită la mijloc o cruce şi este purtată apoi de cea mai frumoasă şi mai harnică dintre femei până la casa gazdei pentru care se face secerişul cu „împrumut” de oameni.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite